Sisteme de productie

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Clasificarea sistemelor de productie. Indicatori ai productiei. Sistemul de productie reprezinta un indicator calitativ al productiei prin care se evidentiaza volumul de produse realizate intro perioada de timp derminata cu o anumita dotare in conditii organizatorice bine precizate. De tipul sistemului de productie depinde in mod esential nivelul de dotare tehnica si al pregatirii de fabricatie, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sisteme de productie

Clasificarea sistemelor de productie. Indicatori ai productiei. Sistemul de productie reprezinta un indicator calitativ al productiei prin care se evidentiaza volumul de produse realizate intro perioada de timp derminata cu o anumita dotare in conditii organizatorice bine precizate. De tipul sistemului de productie depinde in mod esential nivelul de dotare tehnica si al pregatirii de fabricatie, gradul de specializare a personalului muncitor, modul de utilizare a resurselor banesti, metodele de organizare a productiei si a controlului.

Exista 3 tipuri de productie: individuala, de serie si de masa. Productie individuala are la baza un proces nerepetitiv , deoarece succesiunea operatiilor utilizate pentru realizarea unui produs unicat nu se mai repeta si pentru alte produse existente in portofoliul de comenzi a intreprinderii. Reluarea executiei produsului respectiv se realizeaza foarte rar dupa perioade indelungate de timp , necesitind activitatii specifice de programare in functie de capacitatiile de disponibile si categoriile de prioritate ale comenziilor.

Productia de serie face parte din productia ciclica cu procese repetitive realizand simultan sau succesiv mai multe produse de acelasi gen lansate in loturi de fabricatie la perioade de timp predeterminate.Chiar daca programarea si controlul acestui tip de productie sunt mai putin costisitoare, scopu; productiei de serie are in vedere refacerea stocurilor de produse finite si acoperirea solicitarilor de vanzare. Masinile semispecializate sunt amplasate in flux de fabricatie, iar organizarea este specifica si se revizuieste pentru fiecare produs si cantitate comandata si lansata.

Productia de masa reprezinta o productie extensiva ale carei caracteristici principale sunt gradul inalt de planificare, de specializare a utilajelor si fortei de munca cat si o utilizare integrata a tuturor factorilor productiei. Ea este specifica industriilor cu flux continu, electronicii si productiei de autoturisme. Sistemul de fabricatie reprezinta in fond gradul de acoperire a timpului productiv dintr-o linie de fabricatie cu o anumita cantitate a unui produs.

Indicatorii tehnico-economici.A) pentru productia de masa principalii Indicatorii tehnico-ec. sunt:-productia zilnica pe linia de fabricatie:Nz=Ng/z1(buc/zi) unde Nz-cantitatea zilnica executata; Ng-nr. de piese comandate anual; z1-numarul de zile lucratoare intr-un an.;- ritmul mediu de fabricatie( rg)- reprezinta timpul mediu in minute necesar pentru realizarea unui produs:rg=Fn*60/Ng(min/buc), unde Fn reprezinta fondul nominal de timp de munca pe care il are disponibil sistemul productiv.Ng-numarul de produse realizate annual; productivitatea orara reprezinta numarul de buc realizate de linia de fabricatie intr-o ora: w=60/rg (buc/ora).In general, productia orara este un indicator tehnic de capacitate al utilajelor sau al liniei tehnologice indicat in cartea tehnica a utilajului.Numarul de ore de lucru intr-o zi a liniei de fabricatie
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.