Sisteme de organe la pasari

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Corpul pasarilor este adaptat pentru zbor avand o forma fusiforma si aerodinamic. Tegumentul este lipsit de glande cu exceptia glandei uropigene, situate deasupra cozii, a carei secretie unsuroasa este raspandita de pasare cu ciocul printre pene dandule suplete, luciu si facandule impermeabile la apa. Aceasta glanda poate fi mai dezvoltata la pasarile acvatice si poate sa lipseasca la cele de dese[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sisteme de organe la pasari

Corpul pasarilor este adaptat pentru zbor avand o forma fusiforma si aerodinamic. Tegumentul este lipsit de glande cu exceptia glandei uropigene, situate deasupra cozii, a carei secretie unsuroasa este raspandita de pasare cu ciocul printre pene dandule suplete, luciu si facandule impermeabile la apa. Aceasta glanda poate fi mai dezvoltata la pasarile acvatice si poate sa lipseasca la cele de desert. Tegumentul da nastere unor formatiuni cornoase numite pene cu rol de protectie mecanica si termica.

Totalitatea penelor formeaza penajul. Se deosebesc trei tipuri de pene: penele de contur, penele filiforme si puful. Penele de contur sunt penele vizibile care acopera corpul la exterior si care au rol important in zbor. Penele filiforme au o structura simpla fiind asezate cate 1-10 la baza penelor de contur. Intre penele de contur se afla puful care accelereaza functia termo-reglatoare a penajului. Schimbarea penelor, caderea celor vechi si inlocuirea lor cu cele noi se numeste naparlire. Ea se petrece o data sau de mai multe ori pe an. Deregula se face pe rand, putine fiind pasarile care isi leapada toate penele deodata. Penajul pasarilor are un colorit foarte variat, deseori de rara frumusete.

Pasarile sunt vertebratele tetrapode, care au cea mai buna adaptare la deplaserea in mediul aerian, astfel ca membrele anteriore sunt transformate in aripi iar cele posteriore servesc la mers, innot, catrat, stationat, prinderea prazii, construirea cuiburilor etc.
Scheletul pasarilor prezinta o serie de trasaturi caracteristice ca adaptari la zbor si mersul biped. Caracteristica esentiala consta in faptul ca oasele prezinta goluri pline cu aer care sunt in legatura cu plamanii si sacii aerieni. Pneumaticitatea este mai dezvoltata la oasele mari ale pasarilor bune zburatoare si este redusa la cele care zboara greu sau deloc.

Indiferent de forma oaselor, acestea au peretii subtiri fara ca rezistenta lor sa scada. Subtierea peretilor oaselor si pneumaticitatea acestora duc la reducerea greutatii specifice a corpului si la o mai buna termoreglare tocmai datorita aerului din oase. Scheletul capului este format din oase subtiri strans sudate intre ele de forma globulara sau ovala prezinta lateral doua orbite largi in care sunt fixati ochii. Falcile sunt lipsite de dinti si aunt imbracate in doua teci cornoase care formeaza ciocul. Acesta poate avea forme si diversiuni diferite indicand modul de hranire si felul hranei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.