Sisteme de operare

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.96

nivel: Facultate

Clasa software-ului de sistem se imparte in doua categorii: sistemul de operare propriu-zis si module software numite software utilitar. Intr-un anumit sens, software-ul utilitar consta in unitati de software care extind caracteristicile sistemului de operare ( abilitatea de formatare a unui disc sau de copiere a unui fisier). Unii utilizatori de calculatoare includ in clasa de software utilitar o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sisteme de operare

Clasa software-ului de sistem se imparte in doua categorii: sistemul de operare propriu-zis si module software numite software utilitar. Intr-un anumit sens, software-ul utilitar consta in unitati de software care extind caracteristicile sistemului de operare ( abilitatea de formatare a unui disc sau de copiere a unui fisier). Unii utilizatori de calculatoare includ in clasa de software utilitar orice software livrat odata cu sistemul de operare.

Sistemul de operare (OS=operatinging system)-program special cu rolul de interconectare, control si gestiune asupra resurselor HARD si SOFT existente si care intermediaza dialogul calculator si mediu extern. Un system de operare gestioneaza echipamente, controleaza programe si prelucreaza comenzi. El trebuie sa aiba capacitatea de a se adapta la modificarile tehnologice ramanand compatibil cu componentele fizice existente anterior.
Functiile Sistemelor de Operare

sa controleze executia programelor, sa le lanseze in executie, sa le supravegheze evolutia, acordandu-le accesul la resursele necesare si sa incheie executia acestora.
sa prelucreze fisier de lucrari(sa execute "task"-urile solicitate in ordinea stabilita).
sa planifice si sa controleze (conduca) fluxul lucrarilor.
sa asigure tehnici de comunicatie intre processor si sa le sincronizeze.
sa asigure spatiul dde memorare, timpul de lucru al micro procesorului si procesele de intrare, iesire.
sa efectueze operatiile de intrare iesire la nivlul logic si fizic, scutind utilizatorul de cunoasterea detaliilor fiecarui echipament periferic
sa gestioneze sistemele de fisiere
sa le protejeze fata de utilizatori si sa asigure protectia programelor de aplicatie.

sa detecteze si sa corecteze sau sa limiteze efectul erorilor ce apar in procesul prelucrarilor.
sa asigure interfata cu utilizatorul, interfata care sa-i permita acestuia accesul la controlul propriilor programe, interventia in executia acestora.
sa asiste personalul de intretinere dupa decuplarea logica a echipamentelor disfuntionale (defecte) si sa furnizeze informatii statistice si unele module program de depanare in scopul locarizarii defectiunii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.