Sisteme de operare

5x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.99

nivel: Facultate

Sistemele multiprocessor Un sistem multiprocesor este acela care are mai mult de un procesor fie montat pe aceeasi placa de baza fie o solutie dezvoltata local unde mai multe sisteme sunt conectate in paralel prin inginerii tehnologice. Aceste procesoare executa fluxuri independente de instructiuni simultan. Ele au in comun "autobuze" de sistem( in arhitectura calculatoarelor, un "autobuz" (bus)[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sisteme de operare

Sistemele multiprocessor Un sistem multiprocesor este acela care are mai mult de un procesor fie montat pe aceeasi placa de baza fie o solutie dezvoltata local unde mai multe sisteme sunt conectate in paralel prin inginerii tehnologice. Aceste procesoare executa fluxuri independente de instructiuni simultan. Ele au in comun "autobuze" de sistem( in arhitectura calculatoarelor, un "autobuz" (bus) este un subsistem care transfera datele intre componentele din interiorul unui calculator, sau intre calculatoare), ceasul de sistem, si memoria principala, si pot folosii simultan dispozitive periferice.

In sistemele multi-procesor, mai multe procese se pot executa simultan in kernel ( kernel-ul este componenta principala a sistemelor de operare , reprezinta o punte de legatura intre aplicatii si prelucrarea efectiva a datelor la nivel hardware, responsabilitatile kernel-ului includ gestionarea resurselor sistemului si prioritizarea sau ordonarea proceselor lansate in executie). In sistemele uni-procesor doar un singur proces poate face progrese, in timp ce altele sunt blocate in kernel, in asteptare pentru alocarea resurselor sau aparitia unor evenimente.

Exista doua modele principale de sisteme de operare multiprocesor, simetrice si asimetrice: Intr-un sistem simetric fiecare procesor executa aceeasi copie a sistemului de operare rezident, ia propriile decizii, si coopereaza cu alte procesoare pentru buna functionare a intregului sistem. Intr-un sistem asimetric, fiecarui procesor ii este atribuita o sarcina specifica de catre procesorul "maestru" care controleaza activitatile procesoarelor aflate in subordine.
Sisteme Mult-utilizator

Un sistem multi-utilizator este acela care poate fi folosit de mai mult de un singur utilizator si care ofera mediul de distribuire a resurselor unui sistem in acelasi timp sau in mod exclusiv la momente diferite pentru utilizatorii acestuia.
Fiecare utilizator poate executa aplicatii fara a avea o preocupare cu privire la ceea ce alti utilizatori fac in sistem.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.