Sisteme de operare

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 8.87

nivel: Liceu

SO ca interfata intre utilizator si calculator

Sistemul de calcul trebuie privit ca o structura pe nivele. Utilizatorul realizeaza programe de aplicatii in general fara a cunoaste in mod riguros componenta hardware. Astfel utilizatorul final vede sistemul de calcul in functie de setul de aplicatii. O aplicatie poate fi codificata intr-un program de aplicatie. Programul de aplicatie [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sisteme de operare

SO ca interfata intre utilizator si calculator

Sistemul de calcul trebuie privit ca o structura pe nivele. Utilizatorul realizeaza programe de aplicatii in general fara a cunoaste in mod riguros componenta hardware. Astfel utilizatorul final vede sistemul de calcul in functie de setul de aplicatii. O aplicatie poate fi codificata intr-un program de aplicatie. Programul de aplicatie scris intr-un limbaj de programare este compilatsub forma unui set de interactiuni in limbaj masina, care este complet responsabil pentru controlul componetei hardware, conducand la un task complex. Acest task implica activarea unui set de programe de sistem (astfel de programe sunt referite ca utilitare). Aceste implementari frecvente apeleaza functii care realizeaza: creearea programului, managementul fisierelor si controlul dispozitivelor de I/E.

Programatorul face uz de aceste facilitate in faza de creare a programului. In timp ce programul este in rulare, el evoca programe utilitare care executa anumite functii. Cel mai important program de sistem este SO. Sistemul de operare defineste detaliile hardware pentru programator si ofera si pune la dispozitia acestuia o interfata pentru a utilizasistemul de calcul. SO actioneaza ca un mediator reducand efortul programatorului pentru programul aplicatii punandu-i la dispozitie facilitate si servicii.

SO ofera servicii in urmatoarele domenii:
- Dezvoltare de programe. SO ofera o varietate de facilitate si servicii:asista programatorul in faza de realizare a programului, depanare si editarea programului. Aceste servicii sunt sub forma unor programe utilitare, nu fac parte din nucleul SO si sunt oferite ca instrumente pentru dezvoltarea programelor de aplicatii.

- Executia programului. Un numar mare de task-uri sunt solicitate la faza de executie a unui program. Un program poate fi trecut din stare „gata” in stare de executie numai daca el(sau parti ale lui) se gasesc in RAM. In acest caz instructiunile si datele aferente(programatorului) trebuie sa fie incarcate in RAM, dispozitivele de I/E trebuie activate si alte resurse pregatite. SO manipuleaza toate aceste sarcini in locul utilizatorului.

- Accesul la dispozitivele de I/E. Solicitarile fiecarui dispozitiv implica un set de instructiuni sau semnale de control pentru operare. SO ofera o interfata uniforma care ascunde aceste detalii, astfel ca programatorul poate accesa aceste dispozitive utilizand doar „read” si „write”.

- Controlul accesului la fisiere. In cazul fisierelor, pentru SO controlul include o intelegere detaliata nu numai a naturii dispozitivului de I/E dar si structura datelor continute in fisierele de pe mediul de memorat. Trebuie retinut faptul ca in sistemele cu N utilizatori SO trebuia sa ofere mecanisme pentru a controla accesul la fisiere si la operatii care se pot executa asupra unui fisier.

- Accesul la sistem. In cazul sistemelor publice sau partajate, SO controleaza accesul la sistem in totalitate si specifica resursele instalate in sistem. Functiile de acces la sistem trebuie sa asigure protectia sistemului fata de utilizatorii neautorizati si protectia utilizatorilor intre ei. SO asigura protectia resurselor si datelor fiecarui utilizator in parte si rezolva conflicte care apar in procesul de competitie pentru resurse.

- Detectarea erorilor si eventual corectarea lor. In timp ce sistemul este in faza de rulare a unui program, pot apre o varietate de erori, ele pot fi erori interne sau externe. Exemple: erori de memorare, caderea dispozitivelor periferice sau functionari eronate. De asemenea pot apare erori software:depasiri aritmetice, logaritmare numere negative, impartirea cu zero. Pentru toate acestea SO trebuie sa dea un raspuns care clarifica conditiile de eroare cu un impact asupra rularii programului de aplicatie. Raspunsul SO la astfel de evenimente este:corectarea automata a erorilor, stoparea executiei programului care a determinat eroarea. Toate acestea le realizeaza prin raportarea erorilor care au aparut la fiecare programde aplicatie.

- Contabilizarea. Un SO va colecta date statistice privind utilizarea resurselor si starea lor, monitorizand toti parametrii. Aceste informatii sunt foarte utile pentru studii de fiabilitate ale componentelor sistemului si pentru imbunatirea configuratiei viitoare a sistemului.

- Rolul SO in managementul resurselor. Un calculator consta dintr-un set de resurse pentru memorarea si procesarea datelor si pentru controlul functiilor acestor resurse. Se pune intrebarea daca SO controleaza: fluxul, memorarea si procesarea datelor. Se poate raspunde da, dintr-un punct de vedere.

Totusi prin operatia de management a resurselor calculatorului SO controleaza functiile de baza ale calculatorului , el este un mecanism de control neobisnuit din doua puncte de vedere:
- functiile SO asemanatoare cu software-ul calculatorului, este un program sauo suita de programe executabile de catre UCP.
- SO necesita controlul si trebuie sa depinda de procesor ca sa-i permita recastigarea controlului.

In concluzie SO este de fapt, nimic mai mult decat un set de
programe, asememanator altor programe. El pune la dispozitia procesorului instructiuni de executat. Diferenta esentiala consta in rolul acestor programe. SO indica procesorului utilizarea altor resurse ale sistemului si in timp executia altor programe. Dar din punct de vedere al procesorului, pentru a realiza aceste lucruri el trebuie sa detremine momentul executiei programelor lui SO si executarea altor programe. Astfel SO are controlul asupra procesorului pentru a realiza o activitate utila si apoi isi rezuma controlul pentru a pregati procesorul sa treaca la executiaurmatoarei lucriri.

Orice SO are o componenta nerezidenta conservata de H-D si o componenta rezidenta care se incarca in RAM in momentul generarii sistemului aceasta componenta se numeste Kernel sau nucleul SO. Nucleul SO din RAM contine functii ale SO solicitate cu frecventa mare. Componente SO conservate pe H-D sunt solicitate cu frecventa redusa si ele constituie componenta nerezidenta in RAM a SO. Restul de memorie RAM, care ramane libera dupa incarcare nucleului SO, este spatiu pentru executia programelor de aplicatii. Alocarea acestei resurse (RAM) este controlata puternic de catre SO si componenta hardware dedicata procesului de management al memoriei.

SO decide cand un dispozitiv de I/E poate fi utilizat de catre un program in executiesi controleaza accesul si operatiile executate asupra fisierelor. Trebuie mentionat faptul ca si UCP este o resursa si SO decide cat timp UCP este alocata executiei unui program. In cazul sistemelor de calcul cu K procesoare, decizia alocarii lor la proces este sarcina SO si constituie o operatie destul de complexa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.