Sistematizarea duce la economii

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Totusi, daca ar exista o carte de telefon ordonata pe adrese sau numar de telefon, cautarea ar deveni o jucarie daca elementul de care dispunem este acela de ordonare folosit la redactarea cartii.

Nu acelasi lucru se întâmpla in zilele noastre când dispunem de baze de date electronice. Utilizând baza de date a abonatilor telefonici pot gasi usor pe cel cautat, daca dispui numai o p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistematizarea duce la economii

Totusi, daca ar exista o carte de telefon ordonata pe adrese sau numar de telefon, cautarea ar deveni o jucarie daca elementul de care dispunem este acela de ordonare folosit la redactarea cartii.

Nu acelasi lucru se întâmpla in zilele noastre când dispunem de baze de date electronice. Utilizând baza de date a abonatilor telefonici pot gasi usor pe cel cautat, daca dispui numai o parte din informatie, de exemplu adresa. În programele mai vechi (sfârsitul secolului precedent) fiecarei baze de date i se asociau copii diferit ordonate (nume, adresa, nr. telefon) spre a simplifica cautarea.

Astazi exista aparate de cautare foarte eficiente ne mai facând necesare preselectii.De ce toata polologhia de mai sus care, cel putin pentru cei familiarizasi cu IT, este la mintea cocosului?
Pentru simplul fapt ca, deocamdata, dreapta nu stie ce face stânga, în sensul ca majoritatea refuza noul, refuza sa gândeasca logic cu consecinte directe asupra economiei nationale.
Ne plângem ca nu mai sunt paduri. Acestea s-au mutat în arhivele politiei si ale fiscului.

Cum?Chiriasii sunt ordonati alfabetic dupa nume. Indiferent daca proprietarul este acelasi (caz destul de general) ori diferit, la fiecare dosar al chiriasului (la fisc si politie) se adauga TOATE datele de identificare a proprietarului (actul de proprietate, actul de identitate, etc.). Fiscul urmareste exclusivi proprietarii pentru impozitul pe venit datorat. Chiriasii si chiria sunt numai accesorii pentru determinarea impozitului.

Logic este ca baza de date sa fie organizata pe proprietari cu mentionarea o singura data a tuturor datelor de identificare urmând ca chiriasii aferenti lui sa constituie elementul variabil necesar determinarii impozitului. Culmea este ca baza de date folosita astazi, ordonata pe chiriasi si nu proprietari nu necesita absolut nici o modificare. Modificari apar numai în arhiva care va fi descongestionata de tone de hârtie inutila si respectiv în conceptia manageriala.

Înteleg ca statul birocratic în care traim nu poate avea încredere în înregistrarile electronice. Sunt necesare si acte doveditoare, mai mult ca sa acopere nepriceperea si fuga de raspundere.
Dar este normal ca pentru blocul X cu 200 apartamente apartinând proprietarului Y sa existe 500 de dosare cuprinzând fiecare, în afara actelor de stare civila ale chiriasului (sot, sotie, copii, parinti, etc.) si actele de stare si proprietate ale unicului proprietar?
Pe vremuri se purta o carte de imobil în care erau trecuti toti locatarii inclusiv cei flotanti.

Este asa de greu ca onorabili functionari ai politiei sa reintroduca în evidentele lor în format electronic aceste foste carti de imobil? Chiar daca o lege absurda cere pastrarea în copie xerox a tuturor actelor mentionate, va fi suficient un exemplar si nu sute ca în prezent.

Relatia chirias-proprietar a fost luata drept exemplu. Sistematizarea ei reduce la jumatate salariatii bugetari si la sfert cheltuielile de birou. Merita a fi luat în seama.Dar nu este de loc unica.

În toate evidentele, de exemplu înmatricularile auto sau a bovinelor, evidenta fermelor sau a întreprinderilor industriale, comerciale si multe altele, sistematizarea si crearea de baze electronice poate duce, nu la reducerea birocratiei care este, înaintea frunzei compilate, emblema tarii, ci la economii masive care pot deveni disponibile pentru clientii politici. Si în Germania este birocratie, dar o fac masinile si nu functionarii sau petitionarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.