Sir Norman Foster

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.96

nivel: Liceu

Consider ca aceasta se aplica atat in cazul unei constructii noi cat si in cazul reabilitarii celor istorice. Arhitectura de succes se adreseaza tuturor acestor aspecte, si chiar multor altora."
Cu aceasta filosofie de creatie si cu un foarte variat portofoliu de lucrari in intreaga lume, nu este de mirare ca Norman Foster a fost laureat al premiului Pritzker pentru arhitectura in 1999. El [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sir Norman Foster

Consider ca aceasta se aplica atat in cazul unei constructii noi cat si in cazul reabilitarii celor istorice. Arhitectura de succes se adreseaza tuturor acestor aspecte, si chiar multor altora."
Cu aceasta filosofie de creatie si cu un foarte variat portofoliu de lucrari in intreaga lume, nu este de mirare ca Norman Foster a fost laureat al premiului Pritzker pentru arhitectura in 1999. El primeste cea mai inalta distinctie a profesiei ca o incununare a intregii activitati, ce i-a adus 165 de premii.

Printre cele mai prestigioase, se numara Medalia de aur pentru arhitectura, acordata de RIBA in 1983. De asemenea i-a fost acordata Grande Medaille d'Or a Frantei in 1991, premiul Fundatiei pentru Design din Japonia in 1987, premiul memorial Arnold W. Brunner in 1992 si in 1994, si medalia de aur a AIA. In 1990 a fost inobilat de catre regina Marii Britanii.De la minimalista sfera de sticla din 1964, edificiu semi-ingropat, din Cornwall, denumita "carlinga" si pana la turnurile Citibank si a Bancii Hongkong & Shanghai din zona Canary Wharf, Sir Norman s-a pozitionat intotdeauna in avangarda tehnologica a arhitecturii.

Insa Sir Norman nu a agreat niciodata eticheta "high-tech". Cu siguranta un modernist, insa cu accente traditionale, el foloseste structura pentru a defini spatii, si utilizeaza tehnologia fara a depasi necesitatile proiectului. "Incepand cu momentul iesirii din pesteri, omul a fost intr-o continua evolutie tehnologica, mereu impingand limitele" declara Foster. "Tehnologia este parte a civilizatiei iar anti-tehnologia este perceputa ca o declaratie de razboi impotriva arhitecturii si chiar civilizatiei. Istoria arhitecturii este istoria tehnologiei, iar traditia arhitecturala este in continua schimbare.

Daca ma pot lasa influentat de pasiunea ce emana din poezia luminii dintr-un proiect de-al meu, atunci pot sa apreciez si poezia ingineriei hidraulice." El recunoaste, de asemenea, un respect pentru materiale, preluat de la curentul Arts and Crafts.
Astazi, Foster and Partners detine studiouri in Londra, Berlin si Hong Kong, antrenand aproximativ 500 de oameni. In Berlin, a fost terminat un proiect de o mare importanta - reconstruirea Reichstag-ului. In Hong Kong, au finalizat proiectul la cel mai mare aeroport al lumii, pe insula Chek Lap Kok, descris de Foster drept o "catedrala orizontala".

El continua sa isi exprime speranta ca aeroporturile sa reintroduca "sentimentul evenimentului" in conceptul de calatorie. Judecand dupa exemplul din Hong Kong si aeroportul din Stansted, de langa Londra, se pare ca acesta a reusit. Foster reda povestea unui paznic, care in timpul inaugurarii aeroportului, din 1991, spunea ca a pazit cladiri toata viata lui, insa cu aceasta a realizat ca exista frumusete in constructii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.