Sinteza psihologie judiciara

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.95

nivel: Facultate

Psihologia juridica se adreseaza tuturor categoriilor de specialisti care participa la infaptuirea justitiei si ale carei hotarari produc un impact asupra destinului oamenilor aflati sub incidenta legii. In acest sens:

a. psihologia juridica ajuta magistratul in intelegerea mecanismelor psihice ale persoanei implicate in drama judiciara indiferent de statutul sau (autor, victima, m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sinteza psihologie judiciara

Psihologia juridica se adreseaza tuturor categoriilor de specialisti care participa la infaptuirea justitiei si ale carei hotarari produc un impact asupra destinului oamenilor aflati sub incidenta legii. In acest sens:

a. psihologia juridica ajuta magistratul in intelegerea mecanismelor psihice ale persoanei implicate in drama judiciara indiferent de statutul sau (autor, victima, martor) si sprijina magistratul in exersarea autocontrolului pentru evitarea propriilor limite psihologice ce tin de caracterul, atitudinile si aptitudinile sale ca magistrat si ii ofera acestuia stategiile si mijloacele concrete prin care aceste limite pot si trebuie a fi depasite.

b. psihologia juridica sprijina magistratul in intelegerea cauzalitatii comportamentului uman, conformist sau deviant din perspectiva teoriei sistemelor, aplicarea legitatilor cauzalitatii mecanice, respectiv cauza-efect fiind o eroare, in cazul conduitelor umane.
c. magistratul are de judecat omul, care poate actiona rational, automat sau irational. In acest context, rolul justitiei este de a ingradi din ce in ce mai mult potentialul de irationalitate criminogena al fiintei umane.

d. psihologia juridica faciliteaza si cunoasterea de catre magistrat a urmatoarelor elemente:
- limitele individuale in procesul de invatare, de interiorizare si conformare a normei
juridice, limite diferite de la individ la individ;
- presiunile diferite, calitativ si cantitativ, exercitate de mediul social de provenienta al
individului si care influenteaza nevoile si motivatiile sale, in mod specific;

- rezistenta opusa de individ tentatiilor existente in societate, care cel putin in parte,
pot fi incriminate drept cauza a comportamentului individual;
- strategiile de realizare a reversibilitatii atitudinilor antisociale (la omul normal mental atitudinile antisociale sunt reversibile) si ca urmare adaptarea metodelor extrapunitive si terapeutice de interventie;
- procesele senzorio-perceptive, reprezentarile memoriei, trairile afective si emotionale care faciliteaza cunoasterea personalitatii umane si evita aparitia erorilor in interpretarea faptelor.

Magistratul va putea aprecia corect necesitatea expertizarii psihologice si psihiatrice a celor implicati in comiterea faptelor infractionale cunoscand interdependenta intre comportamentul persoanei si elementele constitutive ale personalitatii acesteia.
Poate mai mult decat in oricare alte domenii, juristul trebuie sa posede serioase cunostinte de psihologie, in general, si in legatura cu vointa, in special, pentru ca unul din elementele de baza a raporturilor de drept este vointa.

Dintotdeauna, actele juridice au fost rezultatul vointei juridice (intelegerii sau hotararii) agentilor de drept, in calitatea lor de persoane fizice sau juridice. Fenomenul volitional apartine categoriei particularitatilor psihice ale persoanei, densitatea continutului vointei si gradul de dezvoltare al acesteia rasfrangandu-se asupra intregii activitati a omului, si ceea ce intereseaza din punct de vedere juridic, asupra intregului sau comportament.

Individul cu o astfel de vointa se caracterizeaza prin perseverenta, initiativa, independenta, stapanire de sine, tarie sufleteasca, calitati care intra in structura si dau continutul caracterului; pe de alta parte, vointa se manifesta si se realizeaza in actiunea voluntara a omului, in activitatea sa, ca proces, ca o forma specifica de organizare psihica a intregii activitati, in cadrul sistemului psihic uman vointa fiind un subsistem.

In acest context, sfera caracterului complex de interdependenta al vointei este completata si de o alta conexiune: fenomenul volitional se structureaza pe o serie de factori care tin de posibilitatea de a intelege si cunoaste realitatile inconjuratoare, factori deci de natura cognitiva ca de pilda gandirea, reprezentarea, memoria, invatarea, limbajul si capacitatea de folosire a lui, factori afectivi si motivationali.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.