Sinteza hinduista - Mahabharata si Bhagavad-Gita

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.81

nivel: Facultate

Pandavii il trimit pe Krsna ca sol: ei cer sa li se restituie regatul sau cel putin cinci orase, dar Duryodhana refuza. Armate uriase se strang si dintr-o parte si din cealalta, si razboiul izbucneste. Cantul al saselea cuprinde cel rnai celebru episod al epopeii: e Bhagavad-Glta, despre care vom vorbi mai departe, in canturile urmatoare sunt narate pe indelete momentele deosebite ale acestei bata[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sinteza hinduista - Mahabharata si Bhagavad-Gita

Pandavii il trimit pe Krsna ca sol: ei cer sa li se restituie regatul sau cel putin cinci orase, dar Duryodhana refuza. Armate uriase se strang si dintr-o parte si din cealalta, si razboiul izbucneste. Cantul al saselea cuprinde cel rnai celebru episod al epopeii: e Bhagavad-Glta, despre care vom vorbi mai departe, in canturile urmatoare sunt narate pe indelete momentele deosebite ale acestei batalii care se poarta cu furie de ambele parti, timp de optsprezece zile. Pamantul e presarat cu morti si raniti.

Capeteniile fiilor lui Kuru cad unii dupa altii, Duryodhana fiind cel din urma. Scapa doar trei Kaurava, printre care Asvatthaman, in care incepuse sa salasluiasca zeul Siva. Cu o hoarda de demoni fauriti de 3iva, Asvatthaman intra noaptea in tabara Pandavilor adormiti si ii ucide pe toti, cu exceptia celor cinci frati, care lipseau. Doborat de durerea atator ucideri, Yudhisthira vrea sa renunte la tron si sa duca o viata de eremit, dar fratii lui, ajutati de Krsna si de mai multi intelepti, reusesc sa-l faca sa revina asupra deciziei sale si celebreaza in mod somptuos sacrificiul calului (asvamedha; cf. ss 73).

Dupa ce colaborase vreme de cincisprezece ani cu nepotul sau, Dhrtarastra, se retrage impreuna cu cativa insotitori in padure. La putina vreme dupa aceasta isi gasesc moartea intr-un incendiu provocat de propriile lor focuri sacre. La treizeci si sase de ani dupa marea batalie, Krsna si poporul sau pier in chip straniu: ei se doboara unii pe altii cu trestii preschimbate prin vraja in ghioage. Capitala se prabuseste si dispare in valurile oceanului. Simtind ca imbatraneste, Yudhisthira cedeaza puterea stranepotului sau Pariksit (care s-a nascut mort si a fost inviat de Krsna), si impreuna cu fratii sai, Draupadi si un caine se indreapta spre Himalaya.

Unul dupa altul, tovarasii sai pier pe drum. Numai Yudhisthira si cainele (care este in realitate tatal sau, Dharma) rezista pana la capat. Epopeea se termina cu descrierea unei scurte coborari a lui Yudhisthira in infern, urmata de urcarea sa la Cer. 192. Razboiul eshatologic si Sfarsitul Lumii Acest razboi monstruos a fost hotarat de Brahma, pentru a usura Pamantul de o populatie care nu contenea sa se inmulteasca. "Brahma a cerut unui mare numar de zei si de demoni sa se intrupeze in vederea declansarii unui ingrozitor razboi de exterminare.

Mahabharata descrie sfarsitul lumi (pralaya), urmat de aparitia unei noi lumi, sub domnia lui Yudhisthira sau a lui Pariksit1. Poemul prezinta o structura eshatologica: batalie gigantica intre fortele "binelui" si ale "raului" (asemanatoare luptelor dintre deva si asura); distrugere de proportii cosmice prin foc, prin apa; aparitia unei lumi noi si pure simbolizata prin invierea miraculoasa a lui Pariksit. intr-un anume sens, se poate vorbi de o revalorizare grandioasa a vechiului scenariu mitico-ritual de Anul Nou. Totusi, de data aceasta nu mai este vorba de sfarsitul unui "an", ci de incheierea unei epoci cosmice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.