Sinteza diagnosticului strategic

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Abordarea trebuie sa fie centrata pe cautarea problemelor strategice ale firmei, care conduc la un ecart intre ceea ce face ea si ceea ce se petrece in mediul ei.Separarea clasica intre analiza externa si interna este artificiala, deoarece orice problema strategica se situeaza exact la confluenta celor doua analize. Aceasta distinctie are doar scopul de a usura munca decidentilor, printr-o prezent[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sinteza diagnosticului strategic

Abordarea trebuie sa fie centrata pe cautarea problemelor strategice ale firmei, care conduc la un ecart intre ceea ce face ea si ceea ce se petrece in mediul ei.Separarea clasica intre analiza externa si interna este artificiala, deoarece orice problema strategica se situeaza exact la confluenta celor doua analize. Aceasta distinctie are doar scopul de a usura munca decidentilor, printr-o prezentare mai ordonata, mai sistematica a principalelor concepte utilizate in cadrul unui diagnostic.

Dar trebuie sa se aiba in vedere permanent ca cele doua abordari sunt interdependente, ele nu se opun una alteia, ca delimitarea lor este adesea imprecisa, ca ele trebuie realizate paralel.Obiectivul cel mai general al acestui diagnostic este obtinerea de informatii sintetice, intr-un numar limitat si ierarhizate dupa importanta lor in raport cu firma.

Cele care provin din mediu sunt grupate in doua mari categorii:constrangeri externe, care delimiteaza terenul de miscare a firmei si regulile pe care ea trebuie sa le respecte. Cele mai importante constrangeri sunt amenintarile (sfidarile), adica tensiunile care se dezvolta si riscurile pe care le contin ele pe termen scurt si lung, repercursiunile negative pe care le vor avea, deoarece ele vor modifica conditiile actuale de mediu:aparitia de tehnologii noi,aparitia unui concurent nou,modificarea gusturilor consumatorilor etc.oportunitatile externe, care pot avea consecinte pozitive, daca firma stie sa le sesizeze si daca ele sunt coerente cu actualele competente ale firmei sau cele viitoare.

Dintre acestea, cele mai importante sunt factorii cheie de succes, adica competentele necesare pentru a reusi in sectorul de activitate ales, in meseria pe care o are firma sau in care doreste sa intre in viitor.Acesti factori difera de la un sector la altul, dar pot diferi chiar in interiorul unui sector dat. Ei sunt axati in principal pe:capacitatea firmei de a obtine costuri de productie mai mici si o retea de distributie performanta si adecvata firmei (de exemplu, in cazul unei firme care produce produse de masa),capacitatea de inovare, de crearea si dezvoltare a unei imagini de lux (pentru o casa de moda, de exemplu),calitatea ireprosabila a suportului fizic a ofertei si a liniei artistice (in cazul discurilor clasice, de exemplu) etc.Acesti factori nu sunt stabili in timp. De exemplu, gratie inovarii si a tehnologiei laserului, calitatea discurilor este acum omogena, oricare ar fi tipul de muzica.

Sinteza diagnosticului intern vizeaza detectarea cvasi - constrangerilor pe care si le impune firma, a fortelor si slabiciunilor sale.cvasi - constrangerile exprima de cele mai multe ori consecintele trecutului, a obiceiurilor acumulate in timp de catre firma. Ele fac parte din cultura firmei, dar pot deveni frane, in masura in care antreneaza o atitudine pasiva. Perpetuarea obisnuintelor risca sa fie privilegiata in detrimentul schimbarii si a asumarii riscurilor inerente noutatii; alegerile trecute risca sa fie reproduse identic, chiar in cazul unor situatii sau conditii de mediu schimbate. ("De ce faceti asa?" - intreaba consultantul. "Pentru ca intotdeauna am facut asa!" - raspunde directorul firmei).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.