Sinonimia

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.99

nivel: Liceu

Observam ca sinonimele obtinute prin desfacerea pe sensuri a cuvantului polisemantic nu sunt echivalente intre ele. Deducem cu usurinta faptul ca substituirea unui cuvant prin sinonimul lui nu se poate face in orice context. Pentru a descrie mai limpede relatia de sinonimie, aceasta nu trebuie inteleasa ca o echivalenta intre doua cuvinte considerate in totalitatea sferelor lor semantice, ci sinon[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sinonimia

Observam ca sinonimele obtinute prin desfacerea pe sensuri a cuvantului polisemantic nu sunt echivalente intre ele. Deducem cu usurinta faptul ca substituirea unui cuvant prin sinonimul lui nu se poate face in orice context. Pentru a descrie mai limpede relatia de sinonimie, aceasta nu trebuie inteleasa ca o echivalenta intre doua cuvinte considerate in totalitatea sferelor lor semantice, ci sinonimia se stabileste la nivelul unui sens, nu al unitatii lexicale considerate global.

Pe langa relatiile de identitate si opozitie, exista o alta relatie, stabilita pe baza unui principiu ierarhic si care asociaza un termen mai restrans, specific (hiponim) unuia mai general (hiperonim): relatia de hiponimie. Spre exemplu, in enuntul Mi-a adus un buchet de flori, "floare" poate fi substituit prin garoafa, crin, trandafir etc., insa acestea din urma nu il pot substitui pe floare intr-un context de tipul "flori de tei". Asadar, hiponimia este o relatie semantica de incluziune unilaterala a sensurilor unitatilor lexicale considerate.

In exemplul de mai sus, garoafa, crin, trandafir etc. sunt hiponimele lui floare, al carui sens este inclus in sensul primelor, care au in plus fata de floare note semantice specifice. Floare este, prin urmare, un termen mai general, supraordonat (hiperonim), care il poate inlocui oricand pe unul dintre hiponimele sale, care ii sunt subordonate, dar invers nu.In cercetarea sinonimiei s-au conturat doua directii principale: (1) definirea conceptului si (2) delimitarea diferitelor tipuri de sinonime.

Atat semantica traditionala, cat si cea moderna au incercat sa formuleze o definitie satisfacatoare pentru relatia de sinonimie: vecinatate intre doua cuvinte, identitate sau numai o asemanare. Cand se afirma ca doua cuvinte sunt sinonime daca au aproximativ acelasi sens, se da lui "aproximativ" valoarea din limbajul curent. Nu este deci stabilit stiintific ce intindere are zona de fenomene careia i se poate aplica termenul "aproximativ". Din aceasta cauza, cercetarea fenomenului sufera de o doza de subiectivism.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.