Singapore

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 7.26

nivel: Liceu

In 1990, Goh Chok Tong i-a succedat lui Lee ca prim-ministru. In timpul mandatului sau, tara s-a confruntat cu impactul crizei economice a pietelor Est-Asiatice din 1997 si molima SARS din 2003, precum si cu atacurile teroriste cauzate de Jemaah Islamiyah (JI) de dupa 11 septembrie. Lee Hsien Loong, cel mai in varsta fiu al lui Lee Kuan Yew, a devenit cel de-al treilea prim-ministru in 2004.
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Singapore

In 1990, Goh Chok Tong i-a succedat lui Lee ca prim-ministru. In timpul mandatului sau, tara s-a confruntat cu impactul crizei economice a pietelor Est-Asiatice din 1997 si molima SARS din 2003, precum si cu atacurile teroriste cauzate de Jemaah Islamiyah (JI) de dupa 11 septembrie. Lee Hsien Loong, cel mai in varsta fiu al lui Lee Kuan Yew, a devenit cel de-al treilea prim-ministru in 2004.

Politica
Singapore este o republica cu un parlament unicameral si guvern parlamentar reprezentant al mai multor grupuri. Majoritatea puterii politice se afla in mainile guvernului, condus de catre prim-ministru. Biroul presedintelui din Singapore, care are in mod traditional un rol ceremonial, i-au fost acordate anumite puteri de veto in anumite decizii cheie precum folosirea rezervei nationale si numirea reprezentantilor judiciari.[8] Ramura legislativa a guvernului este

Parlamentul.
Alegerile parlamentare in Singapore nu sunt de tip uninominal, ci de reprezentare pentru un anumit grup parlamentar, lege schimbata in anul 1991.[9] Politica din Singapore a fost dominata de catre Partidul Actiunii Populare (People's Action Party) (PAP) de la guvernul auto-numit in anul 1959.[10] Analistii politici straini, precum si cateva formatiuni politice de opozitie, precum Partidul Muncitorilor din Singapore (Workers' Party of Singapore), Partidul Democrat din Singapore (Singapore Democratic Party) si Alianta Democrata din Singapore Singapore Democratic Alliance au declarat ca Singapore este in principiu o tara cu un singur partid.

Mai multi analisti considera Singapore ca fiind mai mult o democratie ne-liberala sau o democratie procedurala decat o democratie adevarata. Economist Intelligence Unit clasifica Singapore drept o tara cu un sistem "hibrid" cu elemente democratice si totalitare. Freedom House clasific a tara ca fiind "partial libera". Desi alegerile generale sunt lipsite de iregularitati si falsificari de voturi, PAP a fost acuzat ca manipuleaza sistemul politic prin folosirea cenzurii, gerrymandering si porecese civile ostile impotriva politicienilor din opozitie. Oponentii politici, precum Francis Seow, J.B. Jeyaretnam si Chee Soon Juan percep curtile de judecata ca fiind favorabile guvernului PAP datorita lipsei separarii puterilor in stat.[11]

Singapore are ceea ce guvernul sau considera o economie de piata de foarte mare succes si transparenta. Departamentul dezvoltarilor spatiilor de locuit supravegheaza in mare programul de construire de locuinte, iar educatia in Singapore este riguroasa si obligatorie in sistem public. Companiile asociate guvernului sunt dominante in diferite sectoare economice ale economiei locale, precum industria media, utilitati si transport public. Singapore a fost in mod repetat clasata ca fiind cea mai putin corupta tara din Asia si printre cele mai putin 10 tari corupte din intreaga lume de catre Transparency International.[12]

Desi legile din Singapore sunt mostenite de la Imperiul Britanic si India britanica, cu multe elemente din Dreptul Civil englezesc, PAP a respins in mod consistent valorile democratiei liberale ca fiind de tip vestic. Restrictiile legii se fac simtite asupra libertatii de cuvant si sunt justificate din motiv ca discursurile libere ar putea afecta sentimentul de armonie in interiorul societatii multi-rasiale si multi-culturale din Singapore.

Anumite delicte pot duce la amenzi usturatoare, altele la perioade de detentie, dar sunt si legi care fac posibile executiile capitale pentru criminalii de grad unu, si traficul de droguri. Amnesty International a numit Singapore ca "probabil tara cu cele mai multe executii capitale pe cap de locuitor din lume".[13] Homosexualitatea masculina este ilegala. Pe insula este interzisa guma de mestecat si traficul cu acest produs. De curand, guvernul PAP a mai relaxat o parte din politicile conservatoare sociale si a creat un organism de cercetare a opiniilor populatiei.[14] pentru a afla parerea societati despre anumite decizii politice si servicii publice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.