Sindromul hemoragic din insuficienta hepatica

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.76

nivel: Facultate

Timpul de injumatatire (T1/2) a concentratiei plasmatice a factorilor de coagulare este dependent de 3 parametri: - rata sintezei hepatice; - consumul periferic; - durata de viata a factorului de coagulare respectiv. Durata de viata a factorilor de coagulare nu variaza in situatii patologice fata de normal (factorii cu durata de viata scurta au T1/2 scurt, iar cei cu durata de viata mai lunga au [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sindromul hemoragic din insuficienta hepatica

Timpul de injumatatire (T1/2) a concentratiei plasmatice a factorilor de coagulare este dependent de 3 parametri: - rata sintezei hepatice; - consumul periferic; - durata de viata a factorului de coagulare respectiv. Durata de viata a factorilor de coagulare nu variaza in situatii patologice fata de normal (factorii cu durata de viata scurta au T1/2 scurt, iar cei cu durata de viata mai lunga au T1/2 mai lung). De aceea, acest parametru nu este luat in considerare in aprecierea mecanismelor patogene ale coagulopatiei din insuficienta hepatica.

1. Scaderea sintezei hepatice a factorilor de coagulare
In ciroza hepatica primul deficit aparut este cel al FVII (hipo-proconvertinemie), acesta fiind un factor de coagulare cu T1/2 scazut, a carui sinteza necesita activitatea unui numar mare de hepatocite. Scaderea sintezei FVII arata debutul coagulopatiei (a scaderii capacitatii de sinteza proteica a ficatului) si este evidentiata de alungirea timpului Quick (timp de coagulare pe calea extrinseca).
2. Cresterea consumului periferic al factorilor de coagulare
Consumul periferic al factorilor de coagulare este crescut in insuficienta hepatica si datorita decompensarii vasculare.

Aceasta reprezinta un factor favorizant si apare datorita hepatocitolizei, inflamatiei si raspunsului inflamator local.
Decompensarea vasculara face ca patul vascular hepatic sa se comporte ca un baraj, determinand aparitia hipertensiunii portale. Efecte:
a) scaderea intoarcerii venoase la nivelul cordului drept (scaderea presarcinii) determina scaderea debitului cardiac, vasoconstrictie periferica, ischemie periferica, hipoxie si leziuni ale endoteliilor vasculare, ce activeaza coagularea.

Rezultatul este cresterea consumului periferic al factorilor de coagulare. trecerea unor endotoxine de la nivelul intestinului direct in circulatia sistemica, prin sunturile porto-cave, determina leziuni endoteliale intinse care activeaza coagularea, cu acelasi rezultat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.