Sindromul de transfuzor-transfuzat in sarcina gemelara

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.92

nivel: Facultate

In cele ce urmeaza vom prezenta cazul unei Sarcini gemelare cu sindrom transfuzor- transfuzat (donor- acceptor).Pacienta in varsta de 28 ani din mediu rural fara antecedente obstetricale si ginecologice; avand DUM: 15.09.2005, se prezinta in serviciul de urgenta obstetrical cu scurgeri de lichid amniotic - suspiciunea de membrane rupte si contractii uterine dureroase; AHC: fara importanta; APF: [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sindromul de transfuzor-transfuzat in sarcina gemelara

In cele ce urmeaza vom prezenta cazul unei Sarcini gemelare cu sindrom transfuzor- transfuzat (donor- acceptor).Pacienta in varsta de 28 ani din mediu rural fara antecedente obstetricale si ginecologice; avand DUM: 15.09.2005, se prezinta in serviciul de urgenta obstetrical cu scurgeri de lichid amniotic - suspiciunea de membrane rupte si contractii uterine dureroase; AHC: fara importanta; APF: Menarha : 13 ani, cicluri menstruale regulate, nedureroase, flux moderat, durata de 4- 5 zile; APP: neaga (fractura tripla de glezna operata); CVM: corespunzatoare;

IBA: Sarcina a fost luata in evidenta medicului de familie din primul trimestru, dispensarizata inconstant. Afirmativ evolutia sarcinii a fost fiziologica, fara complicatii, insa despre evolutia intrauterina diferentiata a celor doi gemeni noi avem date concludente. In prezent se interneaza pentru suspiciunea de membrane rupte si declansarea travaliului, respectiv pentru asistenta calificata la nastere.
Placenta unica, situata posterior; LA in cantitate mai redusa.
In urma examinarilor clinice si paraclinice efectuate, ecografia este singura care ne sugereaza in acest moment existenta unui sindrom de donor-acceptor, date fiind diferentele semnificative gasite la masuratorile celor doi gemeni.

Ex. de laborator : 29.04.2006- L: 12400/mmc; H: 3030000/mmc; Hb: 8,7 mg/dl; HT: 26,2 %. 30.04.2006- L: 19300/mmc; H: 2930000/mmc; Hb: 8,3 mg/dl; Ht: 25%. Ex. sumar de urina: negativ; 16.05.2006- L: 8100/ mmc; H: 3130000/mmc; Hb: 8,3 mg/dl; Ht: 26,1%. Glicemie, uree, creatinina, acid uric: - in limite normale.Diagnostic: IG IP Sarcina gemelara cu primul fat in prezentatie pelviana, al doilea fat in prezentatie transversa, apreciata ecografic la varsta gestationala de 29/30 saptamani. Gemelaritate cu prezenta sindromului donor-acceptor. Membrane rupte. Debut de travaliu.

Se decide interventia de urgenta prin operatie cezariana, date fiind riscurile fetale si materne, precum si debutul travaliului. A fost necesara asumarea riscului de prematuritate a celor doi feti, chiar si la o varsta gestationala atat de mica, deoarece travaliul deja declansat oricum nu putea sa mai fie oprit, iar posibilitatea unei nasteri pe cale vaginala a iesit din discutie datorita prezentatiei distocice a ambilor feti si gradului de prematuritate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.