Sindromul de neuron motor central

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.92

nivel: Facultate

In fiecare emisfer exista o reprezentare predominanta a Aoe opuse a corpului. Capul are si o importanta reprezentare homolaterala.
Nu exista o proportionalitate intre suprafata corticala si volumul muscular inervat.Exista o proportionalitate intre reprezentarea corticala a unui segment si finetea miscarilor pe care acesta le poate realiza (functie fina->reprezentare mare).Calea piramidala:<[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sindromul de neuron motor central

In fiecare emisfer exista o reprezentare predominanta a Aoe opuse a corpului. Capul are si o importanta reprezentare homolaterala.
Nu exista o proportionalitate intre suprafata corticala si volumul muscular inervat.Exista o proportionalitate intre reprezentarea corticala a unui segment si finetea miscarilor pe care acesta le poate realiza (functie fina->reprezentare mare).Calea piramidala:
Scoarta motorie->centrul oval->capsula alba interna (prin genunchi si brat posterior)->piciorul pedunculului cerebral->p

rotuberanta->bulb
- Fasciculul geniculat (corticonuclear): fibre ce parasesc la diferite nivele calea descendenta si se termina in nucleii motori ai nervilor cranieni din trunchiul cerebral
- Fasciculul piramidal propriu-zis (corticospinal): la nivelul 1/3 inferioare a bulbului, fibrele se incruciseaza in proportie de 75-80% (decusatia piramidala), rezultand fasciculul piramidal incrucisat, care trece in cordoanele laterale medulare. Fibrele neincrucisate formeaza fasciculul piramidal direct, care trece in cordoanele medulare anterioare.

Ambele se termina la nivelul coarnelor anterioare ale maduvei, prin sinapse cu neuronii motori periferici (calea finala comuna)
- Pe traseu se amesteca cu fibre de alta origine (nu este un fascicul pur), extrapiramidale in speta, fapt care justifica folosirea termenului de sistem piramidal (corticospinal).
- Leziunile la orice nivel determina aparitia sindromului de neuron motor central (sindromului piramidal).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.