Sindromul cavitar

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.88

nivel: Facultate

In mod normal in cavitatea pleurala exista o cantitate mica de lichid, cu rolul de a mentine foitele pleurale in contact si de a usura miscarile respiratorii. Aceasta cantitate minima se mentine datorita echilibrului dintre lichidul format (5000..10000 ml in 24h) si lichidul rezorbit.Datorita conditiilor circulatorii din cele doua pleure, exista o tendinta de iesire a lichidului prin pleura pariet[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sindromul cavitar

In mod normal in cavitatea pleurala exista o cantitate mica de lichid, cu rolul de a mentine foitele pleurale in contact si de a usura miscarile respiratorii. Aceasta cantitate minima se mentine datorita echilibrului dintre lichidul format (5000..10000 ml in 24h) si lichidul rezorbit.Datorita conditiilor circulatorii din cele doua pleure, exista o tendinta de iesire a lichidului prin pleura parietale (vascularizata din circulatia sistemica cu presiune hidrostatica crescuta si de intrare la nivelul pleurei viscerale (vascularizata din circulatia pulmonara cu presiune hidrostatica scazuta.

Apare tendinta de aspirare a lichidului.
Sistemul limfatic asigura o rezorbtie a lichidului aparut in pleura, inclusiv a proteinelor (105g%) din lichidul format.
Este adesea denumit fibrotorace (se refera la pleura parietala) deoarece in practica ingrosarea pleurei se realizeaza prin depuneri masive de fibrina pe pleura parietala cu constituirea de aderente intre acesta si pleura viscerala → desfiintarea cavitatii pleurale in zona respectiva pe suprafete mai mari si mai mici, iar in timp, odata cu fibrozarea, apar semne de retractie si calcificari. Este un sindrom clinic si radiologic.

Clinic:Inspectie: retractie localizata mai mica sau mai mare, adesea cu atrofie musculara de imobilizare si scaderea importanta a mobilitatii respiratorii Palpare: confirmarea semnelor radiologic. Diminuarea transmiterii vibratiilor vocale.Percutie: submatitate sau matitate. Uneori mai ales in pahipleurite severe cu calcificari, apare matitate nevibratila cu rezistenta. Delimitarea acestei matitati nu respecta scizurile.Auscultatie: diminuarea de diverse grade a murmurului vezicular. Pot exista frecaturi pleurale, care nu sunt obligatorii, in zonele din jurul pahipleuritei sau in pahipleurita mai putin severa.

In zona de pahipleurita nu exista pentru ca lipseste mecanismul de producere: miscarile respiratorii.Radiologic: opacitati fara contururi scizurale, localizate, cu intensitate variabila, uneori metalica datorita calcificarii in zone in care apar elementele retractiei sub forma ingustarii spatiilor intercostale si a verticalizarii coastelor. Atractia structurilor invecinate altele decat toracele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.