Sindromul Stockholm - politica aplicarii legii si modalitati de aparare ale personalitatii ostaticului

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Sindromul Stockholm pare a fi o reactie automata, probabil inconstienta si emotiva in urma traumei care te transforma in victima. Desi unele victime pot iesi din aceasta stare, se considera ca nu este optiunea rationala a victimei care decide constient ca cea mai avantajoasa comportare in aceasta situatie grea este sa se imprieteneasca cu atacatorul. Acest sindrom a fost semnalizat in intreaga lum[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sindromul Stockholm - politica aplicarii legii si modalitati de aparare ale personalitatii ostaticului

Sindromul Stockholm pare a fi o reactie automata, probabil inconstienta si emotiva in urma traumei care te transforma in victima. Desi unele victime pot iesi din aceasta stare, se considera ca nu este optiunea rationala a victimei care decide constient ca cea mai avantajoasa comportare in aceasta situatie grea este sa se imprieteneasca cu atacatorul. Acest sindrom a fost semnalizat in intreaga lume si include un nivel ridicat de stres, pe masura ce participantii sunt pusi in aceasta situatie in care li se pune viata in pericol, situatie in care fiecare trebuie sa atinga noi nivele de adaptare sau regres catre un nivel anterior al dezvoltarii personalitatii sale pentru a ramane in viata.

Acest fenomen, aceasta legatura pozitiva, afecteaza atat ostaticii cat si rapitorii. Aceasta legatura emotionala pozitiva, care ia nastere sau este generata de incordarea incaperii de detentie, foloseste la unirea victimelor impotriva celor din exterior. Pare ca se dezvolta filosofia "noi contra lor". Pana acum nu exista o dovada care sa indice cat timp dureaza acest sindrom. Ca reflexul automat la lovirea genunchiului, aceasta legatura pare sa existe dincolo de posibilitatile de control a victimei si a rapitorului. O definitie posibila a Sindromului Stockholm ia in consideratie trei faze ale experientei si sunt descrise astfel:

Sentimente pozitive ale ostaticilor care sunt insotite de sentimente negative fata de politie. Aceste sentimente sunt deseori incercate si de rapitori. Pentru a ajunge la o rezolvare cu succes a situatiei in care au fost luati ostateci, autoritatile de ordine trebuie sa incurajeze si sa tolereze primele doua faze, astfel incat sa poata declansa a treia faza si astfel sa salveze vietile tuturor celor implicati. [6]Desi aceasta relatie este o experienta noua pentru autoritatile de ordine, psihologii au inteles de mult existenta si folosirea legaturii emotionale ca mecanism de adaptare a personalitatii individului situatiei de stres.

Cu ani in urma, Sigmund Freud a elaborat teoria personalitatii si a conceput trei sisteme principale, numindu-le ID, ego si superego. Acestea au urmatoarele functiuni:ID este expresia instinctiva a unui individ indiferent de realitate sau moralitate. Contine instinctul de conservare si distrugere, cat si o dorinta de placere. [7]La o persoana echilibrata, ego-ul exprima personalitatea, controleaza si guverneaza ID-ul si superego-ul si mentine legatura cu lumea exterioara in interesul intregii personalitati si al nevoilor sale. Atunci cand ego-ul isi exercita cu intelepciune functiile sale executive, predomina armonia si adaptarea. In locul principiului placerii, ego-ul este guvernat de principiul realitatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.