Sindromul Asperger

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.97

nivel: Facultate

Tulburarea Asperger este o tulburare pervaziva de dezvoltare care se caracterizeaza printr-o afectare a comportamentului social, a interactiunii sociale, prin existenta unor preocupari si interese restrictive, stereotipe, specifice autismului; acesti copii au o buna functionare cognitiva si de limbaj, cu caracteristici specifice varstei, dar au o mare incapacitate de rezonare afectiva, de exprimar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sindromul Asperger

Tulburarea Asperger este o tulburare pervaziva de dezvoltare care se caracterizeaza printr-o afectare a comportamentului social, a interactiunii sociale, prin existenta unor preocupari si interese restrictive, stereotipe, specifice autismului; acesti copii au o buna functionare cognitiva si de limbaj, cu caracteristici specifice varstei, dar au o mare incapacitate de rezonare afectiva, de exprimare a reciprocitatii emotionale, de comunicare empatica .

Acesti copii pot acumula foarte multe informatii intr-un anume domeniu, dar intr-o maniera mecanica, fara utilitate uneori .
Limbajul acestor copii este corect gramatical, dar cu o intonatie si prozodie particulara, marcat de aceeasi stereotipie si pedanterie.
Aceasta tulburare a fost descrisa uneori ca personalitate schizoida sau ca o psihopatie autista . Tulburarea Asperger este considerata a fi extrem de rara, cu o prevalenta raportata de unele studii de 3-4/10.000 de copii.

Incidenta se pare ca este mai mare la baieti decat la fete. In majoritatea cazurilor, debutul se situeaza intre 3 si 4 ani.
Ca si in autismul infantil, cauza tulburarii Asperger ramane inca necunoscuta, desi factorii genetici sunt considerati din ce in ce mai importanti; similaritatea celor doua tulburari sugereaza posibilitatea existentei unei etiologii comune. Exista in literatura de specialitate rapoarte privind existenta celor doua entitati clinice chiar in aceeasi familie (ceea ce confirma ipoteza genetica).

S-a propus de catre unii autori ca sindromul Asperger sa poata fi considerat o forma pura de autism, cu o mare componenta genetica. La un moment dat s-a presupus ca autismul apare atunci cand de fapt copilul destinat sa se nasca cu tulburarea Asperger sufera o afectare a SNC. Exista, de asemenea, studii care arata o mare incidenta a tulburarii Asperger in familii cu aceasta afectare. in prezent, datele de etiologie privind tulburarea Asperger sunt controversate. Studii care compara copiii cu sindrom autist cu cei considerati ca indeplinind toate criteriile de autism nu au identificat diferentieri considerabile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.