Sindroame hemoragipare

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.58

nivel: Facultate

Trombina se formeaza dupa o serie de reactii in cascada. Trecerea de la un palier la altul nu se produce decat daca este atinsa o anumita concentratie de produs generat. La fiecare etapa un substrat sau precursor inactiv, este activat de o enzima in prezenta unui cofactor la nivelul fosfolipidelor anionice expuse pe fata externa a membranei plachetare activate.In conditii fiziologice nivelul de ac[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sindroame hemoragipare

Trombina se formeaza dupa o serie de reactii in cascada. Trecerea de la un palier la altul nu se produce decat daca este atinsa o anumita concentratie de produs generat. La fiecare etapa un substrat sau precursor inactiv, este activat de o enzima in prezenta unui cofactor la nivelul fosfolipidelor anionice expuse pe fata externa a membranei plachetare activate.In conditii fiziologice nivelul de activare a protrombinei in trombina este foarte slab si depinde de activarea caii extrinseci. Dupa producerea unei leziuni vasculare calea extrinseca initiaza cascada de reactii.

a. Formarea tromboplastinei activate La calea extrinseca participa factorul VII (sintetizat la nivel hepatic, dependent de vitamina K) si factorul tisular (prezent in peretele vascular, sintetizat de celulele musculare netede). Factorul tisular (FT) este o glicoproteina transmembranara localizata in mai multe tipuri celulare printre care si celulele adventiceale din peretele vascular. ~n contextul lezarii vasculare cu expunerea structurilor subendoteliale, FT este expus. El are o mare afinitate pentru FVII si FVIIa astfel inc^t complexele FT-FVII si FT-FVIIa sunt formate rapid. FVII legat de FT este activat rapid.

Factorul VIIa activat (prin proteoliza) legat de FT activeaza prin proteoliza, in prezenta ionilor de calciu, factorul X fixat pe fosfolipidele factorului tisular. Factorul VIIa legat de factorul tisular activeaza, in prezenta ionilor de calciu si factorul IX fixat pe fosfolipidele factorul tisular. Factorul IXa, in prezenta factorului VIII si ionilor de calciu activeaza factorul X in Xa. Reprezinta calea alterna. Calea intrinseca incepe cu faza de contact, fiind declansata la contactul cu structuri endoteliale. Necesita patru factori : factorul XII, XI, prekalikreina si kininogenul cu masa moleculara mare.

Toate acestea formeaza un complex care se fixeaza pe fibrele de colagen.
Dupa legarea de kininogen, FXII este transformat lent in forma sa acitiva cu capacitate proteolitica. FXIIa converteste prekalicreina in kalicreina si FXI in FXIa. Calicreina accelereaza activarea FXII. Calicreina impreuna cu kininogenul formeaza bradikinina care activeaza FXII. Reactiile acestea se desfasoara in absenta calciului.
Factorul XIa in prezenta FXII proteolizeaza factorul IX cu obtinerea FIXa in prezenta ionilor de calciului.

Factorul IXa activeaza factorul X in prezenta factorului VIIIa (pe post de cofactor) si a fosfolipidelor oferite de membrana trombocitara. Factorul VIII actioneaza ca un cofactor doar dupa ce a fost modificat prin proteoliza de catre trombina (FIIa). ~n absenta FVIII, FIXa poate activa FX foarte lent si doar in proportie foarte redusa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.