Sincretism si creativitate in epoca elenistica - promisiunea mantuirii

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.84

nivel: Facultate

Aceasta conceptie pesimista nu ajunge sa fie discreditata decat de convingerea ca anumite fiinte divine sunt independente fata de Destin, ca ii sunt chiar superioare. Bel este proclamat Stapanitorul Norocului, Fortuna rector, in Misterele lui Isis, zeita il asigura pe initiat ca ii poate prelungi viata peste termenul fixat de catre Destin, in Laudele lui Isis si Os iris, zeita proclama: "Am cuceri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sincretism si creativitate in epoca elenistica - promisiunea mantuirii

Aceasta conceptie pesimista nu ajunge sa fie discreditata decat de convingerea ca anumite fiinte divine sunt independente fata de Destin, ca ii sunt chiar superioare. Bel este proclamat Stapanitorul Norocului, Fortuna rector, in Misterele lui Isis, zeita il asigura pe initiat ca ii poate prelungi viata peste termenul fixat de catre Destin, in Laudele lui Isis si Os iris, zeita proclama: "Am cucerit Destinul si Destinul mi se supune", in plus, Tyche (sau Fortuna) devine un atribut al lui Isis4. Numeroase texte misteriosofice si hermetiste dau asigurarea ca cei initiati nu mai sunt limitati de Destin5.

Spre deosebire de initierea in Misterele de la Eleusis, care avea loc exclusiv in telesterion si la o data precisa (cf. ss 97), initierile in celelalte religii ale mantuirii se puteau petrece in orice loc si in orice timp. Toate aceste culte initiatice se proclamau de o vechime imemoriala, chiar daca structurarea lor nu era mai veche, in unele cazuri, nici macar de un secol. Este vorba, desigur, de un cliseu specific unui anumit Zeitgeist al epocii elenistice si romane; dar dupa cum vom vedea, religiile mantuirii reactualizeaza unele elemente religioase arhaice.

Cu exceptia dionysismului, toate misterele sunt de origine orientala: frigiana (Cybele si Attis), egipteana (Isis si Osiris), feniciana (Adonis), iraniana (Mithra). Dar in epoca elenistica si, mai ales, sub Imperiu, aceste culte orientale nu mai aveau un caracter etnic; structurile si soteriologiile lor proclamau un scop universalist. Se cunoaste esentialul cultelor lor publice; in ceea ce priveste ritualurile secrete, adica initierea propriu-zisa, suntem redusi la cateva indicatii sumare si enigmatice.

Se stie ca postulantul se angaja prin juramant sa pastreze secretul cu privire la tot ce va vedea si va auzi in cursul ceremoniilor. El afla apoi istoria sacra (hieros logos), care ii vorbea despre mitul originii cultului. Mitul era, probabil, deja cunoscut neofitului, dar acestuia i se transmitea o noua interpretare, ezoterica: ceea ce echivala cu revelarea adevaratului sens al dramei divine. Initierea era precedata de o perioada de post si de mortificare a carnii, dupa care novicele era purifiat prin lustratii.

in Misterele lui Mithra si Attis, se sacrificau tauri si berbeci pe un gratar deasupra unei gropi: sangele picura pe crestetul mystului din groapa, intr-un chip care n-a fost clarificat, neofitul participa ritualic la un scenariu liturgic articulat in jurul mortii si invierii (sau renasterii) divinitatii. Pe scurt, initierea realiza un fel de imitatia clei. Majoritatea indicatiilor fragmentare de care dispunem se refera la moartea si invierea simbolica & mystului. in timpul initierii sale in Misterele lui Isis, Lucius, eroul romanului lui Apuleius, Metamorfozele, sufera o "moarte voluntara" si "se apropie de regatul mortii", ca sa isi poata dobandi "ziua nasterii lui spirituale" (XI, 21,24).

in Misterele Cybelei, neofitul este considerat un moriiurus, "unul care urmeaza sa moara"6. Aceasta moarte mistica era urmata de o noua nastere, spirituala, in ritul frigian, scrie Sallustiu, nou-initiatii "erau hraniti cu lapte ca si cum ar fi fost renascuti" (De diis et mundo, 40). in textul cunoscut sub numele de Liturghia lui Mithra, dar care este patruns de gnosa hermetica se poate citi: "Astazi, renascut prin Tine, facut nemuritor intre miriade...", sau "Nascut din nou spre a renaste in aceasta nastere creatoare a Vietii..."7.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.