Sincopa si lipotimia

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.74

nivel: Facultate

Cianozele cardiace sunt reci, mai intense la extremitati si in zona perionazala (deosebindu-se de cianozele respiratorii care sunt calde).
Paloarea: apare mai des in anemii, care pot fi insotite de semne cardiace tipice-sunt modalitati de adaptare a organismului (palpitatii, dispnee, tahicardie, sufluri cardiace functionale).

Xautelasmele: depuneri de grasime intre straturile[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sincopa si lipotimia

Cianozele cardiace sunt reci, mai intense la extremitati si in zona perionazala (deosebindu-se de cianozele respiratorii care sunt calde).
Paloarea: apare mai des in anemii, care pot fi insotite de semne cardiace tipice-sunt modalitati de adaptare a organismului (palpitatii, dispnee, tahicardie, sufluri cardiace functionale).

Xautelasmele: depuneri de grasime intre straturile epidermului; se intalnesc in regiunile palpebrale, mai frecvent pe masura ce se inainteaza in varsta si denota o tulburare a metabolismului lipidic.Edeme cardiace: edeme subcutanate caracteristice insuficientei ventriculare drepte. Se instaleaza progresiv. Exista stadii in care ele sunt asimptomatice, dar subiectul declara o crestere in greutate.

Intr-o etapa imediat urmatoare ele apar in regiunile declive (la nivelul piciorului; retromaleolar; pretibial-prin presiunea pe fata antero-mediana a tibiei; sacrat). Treptat, edemele cresc cuprinzand gambele, regiunile mediale ale coapselor, regiunea lombara, tesutul subcutanat abdominal, regiunea genitala, atingandu-se stadiul de edeme generalizate sau Anasarca. In anasarca se acumuleaza lichide in seroasele organismului (pleura, pericard, peritoneu); sunt lichide transsudate.

Edemul cardiac este initial moale, depresibil. Daca sunt vechi ele se intaresc, sunt reci, sunt cianotice. Edemele renale sunt moi sau pufoase, calde, albe.Inspectia scheletului:Sindromul Marfan: modificarea de coloana-gibozitati, pacientii fiind slabi, inalti, cu degete lungi si fusiforme ("arahnodactilie"=ca de paianjen); articulatii laxe, hipermobile. Sindromul se insoteste frecvent de malformatii cardiace.

Inspectia toracelui: sugereaza tulburari in functia cardiovasculara. In caz de torace escavat sau emfizematos se sugereaza hipertensiune pulmonara si cord pulmonar cronic. Musculatura dezvoltata exagerat a centurii scapulare in contrast cu musculatura membrelor inferioare sugereaza coarctatia de aorta (stenoza la nivelul carjei aortice dupa desprinderea primelor 3 colaterale).

Se insoteste de dezvoltarea exagerata a retelei circulatorii arteriale a membrelor superioare. La nivelul toracelui bombarea in zona sternala inferioara, mai ales la varste tinere, sugereaza o cardiomiopatie congenitala (la varste mici deformeaza si sternul).Inspectia venelor jugulare: se observa distensia venelor jugulare la nivelul bazei gatului deasupra claviculelor. Apar semne de insuficienta cardiaca dreapta (reflux hepato-jugular);

Kusmaul-cresterea paradoxala a presiunii venoase si distensia venelor jugulare in inspir (se datoreaza insuficientei ventriculare drepte, pericarditei constrictive, tamponadei pericardice-sclerozare a pericardului ce apasa pe miocardul intern). La palpare se sesizeaza pulsatii ale venelor jugulare in valvulopatii tricuspidiene.

Palparea: examenul arterelor periferice: recoltarea pulsului arterial-se realizeaza in locuri de electie pentru fiecare artera. Prin palpare se deceleaza matitatea cardiaca si socul apexian. Se pot sesiza manifestari ale unor sufluri cardiacesub forma de "freamat".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.