Simularea pe calculator a procesului de cristalizare fractionata cu ajutorul programului chemlab

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 8.13

nivel: Facultate

     ABSTRACT

     The present dissertation is about a computer simulation of chemical process of fractionated crystallisation using the ChemLab software.      Notiuni introductive     Cu ajutorul programului ChemLab se pot simula diferite procese chimice utilizate în laborator, iar unul dintre aceste procese es[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Simularea pe calculator a procesului de cristalizare fractionata cu ajutorul programului chemlab

     ABSTRACT

     The present dissertation is about a computer simulation of chemical process of fractionated crystallisation using the ChemLab software.      Notiuni introductive     Cu ajutorul programului ChemLab se pot simula diferite procese chimice utilizate în laborator, iar unul dintre aceste procese este prezentat în lucrarea de fata.

     Cristalizarea reprezinta un proces de separare sau purificare a unui amestec de substante solide pe baza solvatarii selective.

      Cristalizarea fractionata este o metoda de separare. Pentru o întelegere mai buna a procesului prezentam câteva notiuni generale despre solutii si dizolvare.

      O solutie este un amestec omogen de doua sau mai multe componente. La o solutie se disting doua componente: solventul - substanta care dizolva si dizolvatul-substanta dizolvata. Dizolvarea este un proces fizico-chimic care decurge in doua etape: in prima etapa se desfac legaturile din interiorul moleculelor de dizolvat, iar in a doua etapa are loc o raspândire a lor printre moleculele dizolvantului, care se orienteaza în functie de polaritate in jurul moleculelor de dizolvat, luând nastere noi legaturi solvent-solvat.

      Deoarece in prima etapa se desfac legaturi chimice puternice, acest proces are loc cu absorbtie de caldura, deci este endoterm, iar în cea de-a doua etapa se formeaza legaturi noi mai slabe si are loc o degajare de caldura, acest proces fiind exoterm. În concluzie, in ansamblu dizolvarea poate avea loc cu variatie de temperatura sau sa nu fie însotita de variatie termica.

      Dizolvarea substantelor solide in solventi este favorizata de cresterea temperaturii si de marirea suprafetei de contact, prin agitare si prin micsorarea dimensiunilor particulelor.

      Nu toate substantele sunt la fel de solubile, solubilitatea depinzând în mare masura de structura interna a compusului, iar solubilitatea lor variaza in mod diferit cu temperatura.

      Prin cristalizare se întelege trecerea unei substante dizolvate din solutie în stare solida - cristale.

     Deoarece cristalizarea fractionata se bazeaza pe diferenta de solubilitate a compusilor din amestec, o conditie importanta este alegerea solventului:

     " sa dizolve doar unul dintre cei doi componenti la rece iar celalalt component sa fie mult mai greu solubil;

     " punctul de topire a solventului sa fie mai mare decât punctul lui de fierbere;

     " sa nu reactioneze solventul cu substantele dizolvate;

     " solventii sa fie suficienti de volatili pentru a putea fi îndepartati cu usurinta;

     " solventul trebuie întotdeauna ales dupa polaritatea substantei care trebuie dizolvata si dupa natura legaturilor interne ale acesteia.

     Scopul lucrarii este separarea unui amestec a doua saruri anorganice din solutie apoasa pe baza solubilitatii diferite.     Modul de lucru     S-au ales doua saruri, NaCl si K2Cr2O7 de culori diferite , prima alba si a doua portocalie pentru a se putea distinge ochiometric sfârsitul cristalizarii componentei mai greu solubile, care in cazul acesta este sarea de K2Cr2O7.

     Într-un pahar Berzelius se introduc 12g NaCl si 15 g K2Cr2O7 si se dizolva la cald sub agitare in cantitate minima de apa.

     Solutia calda se raceste pe baie de gheata pâna când cristalizeaza întreaga cantitate de K2Cr2O7, substanta mai greu solubila.

     Substanta solida depusa pe fundul paharului Berzelius se separa prin filtrare la vid pe pâlnia Buchner

     Substanta solida obtinuta, dicromatul de potasiu, se trece pe o sticla de ceas si se cântareste

     Filtratul se pune într-o capsula de portelan si se încalzeste la sec, pâna se evapora întreaga cantitate de apa, pe un bec de gaz.

     Clorura de sodiu se trece si ea pe o sticla de ceas si se cântareste

     Dupa cântarire se calculeaza randamentul de recuperare a fiecarei substante din amestecul de cristalizare.     Concluzii     1. Cu toate ca la ora actuala sunt utilizate si alte metode de separare a unui amestec de substante solide pe baza proprietatilor fizice sau chimice, cristalizarea fractionata a fost utilizata într-un mod fidel.

     2. Se observa din lucrare variatia direct proportionala a solubilitatii substantelor ionice cu temperatura si cu marirea suprafetei de contact.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.