Simtul estetic

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.47

nivel: Liceu

Se vede aici ca spiritul medieval, cind vrea sa descrie natura emoAZtiei muzicale, nu gaseste inca alti termeni decit cei ai unor sentiAZmente pacatoase: trufia si o anumita voluptate a sufletului.Despre estetica muzicala s-a scris intotdeauna mult. De regula, teoreticienii au continuat sa cladeasca pe teoriile muzicale ale AnAZtichitatii, care nu mai erau intelese.

Dar despre felu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Simtul estetic

Se vede aici ca spiritul medieval, cind vrea sa descrie natura emoAZtiei muzicale, nu gaseste inca alti termeni decit cei ai unor sentiAZmente pacatoase: trufia si o anumita voluptate a sufletului.Despre estetica muzicala s-a scris intotdeauna mult. De regula, teoreticienii au continuat sa cladeasca pe teoriile muzicale ale AnAZtichitatii, care nu mai erau intelese.

Dar despre felul in care omul gusta in realitate frumusetea muzicala, tratatele noastre nu ne invata, in cele din urma, mai nimic. Cind a fost vorba sa exprime in ce consta, de fapt, frumosul in muzica, teoria a ramas la afirmatii vagi, care, ca gen, sint puternic inrudite cu cele folosite pentru a exprima admiratia pentru pictura. Pe de o parte gustam in muzica bucuria cereasca, pe de alta parte admiram in ea imitatia izbitoare.

Totul a contribuit pentru ca emotia muzicala sa para inrudita cu bucuria cereasca; aici nu era vorba de o reproducere a unor luAZcruri sfinte, ca in pictura, ci de o copie a bucuriei ceresti insesi. Cind bravul Molinet, care se stie ca a fost el insusi un patimas iubitor de muzica, povesteste ca ducele Carol Temerarul, cunoscut ca mare meloman, se ocupa, in tabara lui din fata orasului Neuss, de literatura si mai ales de muzica, firea lui retorica, jubileaza:

"Car musique est la resonnance des cieux, la voix des anges, la joie de paradis, l'espoir de l'air, l'organe de l'Eglise, le chant des byselets, la recreacion de tous cueurs tristes et desoles, la persecution et enchassement des diables" . Elementul extatic existent in emotia muzicala a fost, fireste, foarte bine cunoscut. "Puterea armoniAZilor -- zice Pierre d'Ailly -- atrage sufletul omenesc atit de tare, in-cit nu numai ca-l sustrage oricaror alte patimi si griji, dar si siesi ."

Daca in pictura oamenii admirau imitatia izbitoare a obiectelor din natura, in muzica primejdia ca frumusetea sa fie cautata in imitatie era si mai mare. Caci inca de mult muzica facuse uz in mod intens de mijloacele sale de expresie. Caccia (de la care se mai pasAZtreaza cuvintul englez catch pentru canon), la origine imitatia unei vinatori, este cel mai cunoscut exemplu al fenomenului. Olivier de la Marche relateaza ca in una din aceste caccie a auzit catelusii scheunind si dulaii latrind, si sunete de trompete, de parca s-ar fi aflat in padure .

La inceputul secolului al XVI-lea, Les InvenAZtions ale lui Janequin, ucenic al lui Josquin de Pres, prezinta dife-rite vinatori, zgomotul bataliei de la Marignano, strigatele din piata din Paris, "le caquet des femmes" si cintecul pasarilor, in forma muzicala.
Analiza teoretica a frumosului este, asadar, incompleta, expreAZsia admiratiei este superficiala.

Cea dintii nu ajunge mult mai deAZparte de ideea ca pentru a explica frumusetea trebuie sa se faca apel la notiunile de masura, gratie, ordine, maretie, utilitate si, mai ales, la cele de stralucire si lumina. Pentru a explica frumusetea lucruAZrilor spiritului, Dionisie le reduce la lumina: inteligenta e o lu-mina; intelepciunea, stiinta, iscusinta artistica nu sint altceva decit straluciri luminoase, care, ca atare, lumineaza mintea .

Cind cercetam simtul estetic al epocii, nu in definitia data de ea notiunii de frumusete, nici in ceea ce spune ea despre emotia produsa de pictura si muzica, ci in manifestarile ei spontane, de voios entuziasm estetic, ne frapeaza faptul ca acele manifestari conAZteaza aproape intotdeauna ca senzatii de stralucire sau de miscare vioaie.
Froissart resimte rar o impresie estetica; era prea preocupat de nesfirsitele sale povestiri;

dar un singur spectacol ii smulge mereu cuvinte de vesela incintare: corabiile pe apa, cu steagurile si flamuAZrile fluturinde, in timp ce blazoanele colorate scinteiaza in soare. Sau jocul razelor de soare pe castile, armurile, virfurile de lancii, pe steguletele si drapelele unui detasament de calareti care pornesc la drum . Eustache Deschamps admira frumusetea unor mori care se invirtesc si aceea a soarelui rasfrint intr-o picatura de roua;

La Marche observa ce frumos cade lumina soarelui pe parul blond al unor calareti germani si boemieni . Admiratia pentru tot ceea ce sclipeste se reflecta si in impodobirea imbracamintii, care in seAZcolul al XV-lea consta indeosebi din montarea pe vesminte a unui numar peste masura de mare de pietre scumpe. Abia mai tirziu acesAZtea fac loc panglicilor si fundelor. Pentru a mai accentua sclipirea cu ajutorul unui zanganit, se poarta clopotei sau monede.

La Hire poarta o manta rosie incarcata toata cu talangi mari de argint. La o intrare triumfala din 1465, capitanul Salazar apare cu douazeci de oameni inzauati, ai caror cai sint acoperiti cu clopote mari de argint; pe valtrapul propriului sau cal se afla prins, la fiecare dintre figurile cu care este presarat, cite un clopot mare de argint aurit. La intrarea lui Ludovic al Xl-lea in Paris in 1461, caii lui Charolais, Croy, Saint Pol si ai altora poarta pe valtrapuri numeroase clopote
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.