Simion Mehedinti

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Studiile superioare le incepe la Bucuresti, continuandu-le in Frata si Germania, unde si-a luat si doctoratul. Devine profesor la Universitatea din Bucuresti, in 1900, la prima catedra de geografie din Romania. In calitate de specialist, a avut un rol important in dezvoltarea gandirii geografice si geopolitice de la noi.

S-a preocupat de stabilirea obiectului si continutului geogra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Simion Mehedinti

Studiile superioare le incepe la Bucuresti, continuandu-le in Frata si Germania, unde si-a luat si doctoratul. Devine profesor la Universitatea din Bucuresti, in 1900, la prima catedra de geografie din Romania. In calitate de specialist, a avut un rol important in dezvoltarea gandirii geografice si geopolitice de la noi.

S-a preocupat de stabilirea obiectului si continutului geografiei, de precizarea locului ei in sistemul stiintelor, de determinarea legilor si categoriilor geografice si a metodelor de cercetare in geografie si geopolitica. A elaborat un sistem propriu de gandire geografica, concretizat in lucrarea sa fundamentala "Terra - introducere in geografia ca stiinta".

Geografie, antropogeografie si geopolitica
Inca din primii ani de activitate, Simion Mehedinti a insistat asupra relatiilor unitare care se stabilesc intre mediul geografic, pe de-o parte, si mediul natural si antropic, pe de alta parte. Din aceste preocupari a rezultat cursul de antropogeografie inaugurat in anul 1902. Influentat de geografia politica germana de la sfarsitul secolului al XIX-lea, savantul roman este primul in cultura romana care incearca, in mod sistematic, sa stabileasca o legatura intre cadrul fizic, demografie si dezvoltarea nationala a poporului roman.

De referinta raman analizele sale in ceea ce priveste rolul Dunarii in istoria romanilor (rol de "polarizare politica a statului romanesc") sau in ceea ce priveste raportul dintre demografia unui stat si forta acestuia pe planul relatiilor internationale. Odata trecerea operata in cultura europeana de la geografie politica la geopolitica, Simion Mehedinti devine promotorul celei de-a doua discipline in Romania, contribuind la intemeierea revistei "Geopolitica si geoistorie".

Geopolitica de inspiratie germana era preocupata mai ales de identificarea cauzelor care conduc la dezvoltarea si manifestarea plenara in istorie a unui popor, insistandu-se pe trei factori care se aflau in relatie de interactiune: mediul geografic, "rasa" si "cultura". Din acest motiv, sunt lesne de inteles preocuparile vaste ale lui Simion Mehedinti, care imbratiseza deopotriva teme de etnologie, istorie, politica, eugenie, pedagogie. Ca multi alti savanti romani ai vremii, el incearca astfel sa construiasca instrumentele dezvoltarii natiunii romane, punand un accent deosebit pe educatie, o educatie inteleasa drept stimul al virtutilor nationale.

Crestinismul in viziunea lui S. Mehedinti
Dupa instaurarea regimului comunist, Simion Mehedinti si opera lui au intrat in umbra. Geopolitica era strans asociata cu planurile naziste de cucerire a lumii si este adevarat ca multi s-au folosit de datele ei pentru a potenta nationalismul, intoleranta, si a justifica crimele facute in numele "vitalitatii" popoarelor. Ca reprezentant al "vechiului regim" si al stiintei "burgheze", Simion Mehedinti nu putea scapa de lustratia impusa de comunisti.

A murit in anonimat pe 14 decembrie 1962, insa, treptat, valoarea operei sale a fost redescoperita, mai intai a celei cu caracter strict geografic, apoi si a celeilalte. I s-au redescoperit caracterul generos, deschiderea spre ceilalti, dialogul pe care l-a promovat intre elite si oamenii de rand, astfel ca, in pofida numeroaselor chestiuni care, dupa atatea decenii de evolutie a stiintei, i se pot imputa, opera sa ramane plina de sugestii fecunde, deopotriva in planul strict stiintific sau in cel mai larg al culturii.

Una dintre ideile sale majore, care il diferentiaza de unii dintre contemporanii sai care au gandit si ei cultura din perspectiva geopolitica, este rolul major acordat crestinismului in viata poporului roman. Ideile sale in aceasta privinta s-au decantat textual destul de tarziu, in 1941, in micul volum "Crestinismul romanesc". La nivelul intentiei, prin acest demers Simion Mehedinti a dorit sa demonstreze, pornind de la date etnografice, istorice, lingvistice etc., vechimea crestinismului la romani si faptul ca invatatura acestuia a patruns adanc in tesatura culturala si morala a poporului roman. Era un raspuns dat acelor persoane care nu vedeau in crestinismul popular romanesc decat un ghem de superstitii ce poate fi lesne dat deoparte, in beneficiul culturii moderne.

Mai mult decat atat, Simion Mehedinti a cautat sa identifice trasaturile dominante ale crestinismului romanesc, pe care le propune ca valori pentru epoca moderna. Faptul ca cele 11 trasaturi stabilite de Simion Mehedinti ar fi cu adevarat caracteristice crestinismului romanilor reprezinta un subiect de discutat, unele interpretari parand fortate si tinzand sa ofere o imagine ideala, nerealista, despre viata religioasa a neamului.

Evident, din aceasta perspectiva, cele afirmate de Simion Mehedinti trebuie luate sub beneficiu de ipoteza. Insa, din perspectiva paideica, cele 11 caracteristici reprezinta un deziderat ce are in vedere o societate construita pe valorile credintei, tolerantei, respectului aproapelui si al celuilalt. Cu alte cuvinte, un program radical diferit de cel al ideologilor "vitalitatii" dispretuitoare la adresa demnitatii omului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.