Simboluri si semnificatii in opera lui Antoni Gaudi

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

In 1860 s-a ordonat distrugerea zidurilor cetatii vechi a Barcelonei si reamenajarea conform planurilor IIldelphons Cerda pentru a incuraja dezvoltarea economico-sociala a orasului. Antoni Gaudi y Cornet, s-a nascut in anul 1852 in localitatea Reus, langa orasul Taratoga. In perioada adolescentei a lucrat in atelierul de fierarie a tatalui sau, unde a invatat sa modeleze fierul dupa bunul plac. La[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Simboluri si semnificatii in opera lui Antoni Gaudi

In 1860 s-a ordonat distrugerea zidurilor cetatii vechi a Barcelonei si reamenajarea conform planurilor IIldelphons Cerda pentru a incuraja dezvoltarea economico-sociala a orasului. Antoni Gaudi y Cornet, s-a nascut in anul 1852 in localitatea Reus, langa orasul Taratoga. In perioada adolescentei a lucrat in atelierul de fierarie a tatalui sau, unde a invatat sa modeleze fierul dupa bunul plac. La 22 ani a plecat sa studieze arhitectura la "Escola Provincial d'Arquitectura" din Barcelona.

In timpul studentiei face cunostinta cu teoriile lui Viollet-le-Duc. In perioada facultatii lucreaza pentru Francisco de Paula del Villar, cel care a contractat realizarea proiectului "Templo Expiatorio de la Sagrada Familia" si de la care in 1883 va prelua lucrarile de proiectare si realizare. Sunt trei coordonate care genereaza evolutia ulterioara a tanarului student:in primul rand,studentia sa a corespuns ca perioada cu puseul neogotic din arhitectura sfarsitului de secol XIX.In acest sens,cartea lui Viollet-le-Duc despre arhitectura franceza din secolele XI-XVI a devenit o referinta in randul tinerilor arhitecti,inclusiv,se presupune,si a lui Gaudi.

Aceasta influenta avea sa fie,desigur,temporara si s-a risipit pe masura ce Gaudi isi definea personalitatea. In al doilea rand importanta este si ucenicia facuta de Gaudi in timul studentiei sale pentru a castiga bani.El a castigat experienta alaturi de marii arhitecti barcelonezi ai momentului.Desi nu era un student eminent,el a dobandit limbajul arhitectural natural,gestul firesc,profunzimea mesajului si semnificatiile simbolurilor arhitecturii.

Apoi,ucenicfiind,descopera materialul de constructie,care-I va fi complice pentru totdeauna. In al treilea rand ascendenta sa catalana l-a indrumat spre o permanenta cautare a identitatii culturale.
Imediat iesit de pe bancile facultatii (1878), tanarului Gaudi ii este incredintata realizarea casei lui Manuel Vicens, patron al unei fabrici de caramizi si ceramica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.