Simboluri religioase

3x puncte

categorie: Religie

nota: 9.65

nivel: Facultate

Putem constatat deci ca principalele simboluri religioase isi au izvorul in mitologie si in formele tabuale traditionale, ele pastrandu-si intr-o forma foarte mica semnificatia originala. Trecand in religie, mitul cu intregul sau ansamblu de simboluri, "si-a pierdut identitatea, incetand sa mai fie ce a fost in logica sa, in timpul si universul sau". Sarcinile sale au fost preluate de noile exerci[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Simboluri religioase

Putem constatat deci ca principalele simboluri religioase isi au izvorul in mitologie si in formele tabuale traditionale, ele pastrandu-si intr-o forma foarte mica semnificatia originala. Trecand in religie, mitul cu intregul sau ansamblu de simboluri, "si-a pierdut identitatea, incetand sa mai fie ce a fost in logica sa, in timpul si universul sau". Sarcinile sale au fost preluate de noile exercitii ale spiritului in care, cat mai supravietuieste, "are de indeplinit roluri secundare".

Religiile folosesc mitul ca suport pentru cadrul narativ al sensurilor lor, ca argument pentru orientarea doctrinelor lor specifice si, de aceea, ele valorifica simbolurile mitice, devenite religioase in practicile rituale si de cult.

Jacques Le Goff, in doua din importantele sale lucrari, afirma ca este destul sa gandeasca cineva la etimologia cuvantului "simbol" pentru a intelege rolul gandirii simbolice in teologie, literatura, arta si in utilajul mental al oamenilor. Simbolul este o referinta la o unitate pierduta, el reuneste si cheama orealitate superioara si ascunsa.

Simbolismul - afirma Le Goff - este o constanta hierofanie, caci lumea ascunsa este lumea sacra, iar gandirea simbolica nu ar fi decat forma prelucrata, decantata, adusa la nivelul invatatilor, a gandirii magice. Simbolismul medieval incepe la nivelul cuvintelor, actul numirii este totodata si explicare si luare in stapanire a lucrurilor si realitatilor.

Marele rezervor de simboluri religioase este natura. Minerale, vegetale, animale, toate sunt simbolice. Sardonixul rosu il simbolizeaza pe Hristos varsandu-si sangele pe cruce; ciorchinele de strugure reprezinta chipul lui Hristos care si-a dat sangele pentru omenire. Fecioara Maria este simbolizata prin maslin, crin, margaritar, trandafiri albi si rossii.

Simbolismul medieval si-a gasit un vast camp de aplicatie in ceremonialurile liturgice crestine si, mai intai, in insasi interpretarea arhitecturii religioase. De exemplu, biserica rotunda este o imagine simpla simbolica a perfectiunii circulare, iar planul in cruce al acesteia reprezinta nu numai un simbol al crucificarii lui Hristos, ci mai degraba forma de quadratum, intemeiata pe patrat, figura care desemneaza cele patru puncte ce rezuma universul.

Printre formele cele mai importante ale simbolismului medieval, simbolismul numerelor a jucat un rol capital. Structura a gandirii, el a fost unul din principiile diriguitoare ale arhitecturii. Frumusetea rezulta din proportia obtinuta cu ajutorul numerelor, din armonie --care este de origine divina si care impune muzica drept stiinta a numerelor. A cunoaste muzica inseamna a cunoaste ordinea in toate lucrurile. Si arta, care este o limitare a naturii si a creatiei, trebuie sa ia numarul ca indreptar.

Crucea este un simbol religios esential in crestinism si, in acelasi timp, reprezinta un important obiect de cult. Se pare ca forma cea mai veche a crucii este un simbol al focului, iar ca simbol solar crucea reproduce cele patru raze fundamentale. Simbolul crestin al crucii s-a dezvoltat din evenimentul traditional al rastignirii lui Iisus Hristos.

Acest simbol se imbogateste continuu si capata in crestinism sensul de sacrificiu, dupa sacrificiul arhetipal facut de Hristos pentru sallvarea omenirii. In doctrina oficiala, crucea crestina include dublul simbol al misterului mortii ca o cale spre inviere si a revelatiei lui Dumnezeu-Tatal, adica a dragostei, prezentei si armoniei atributelor lui Dumnezeu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.