Simbolistica basmului - Harap alb

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.98

nivel: Liceu

Revenind insa la opera, aflam ca Verde-Imparat, ajuns la batranete si fara a avea descendenti in linie masculina, ii scrie fratelui sau, Craiul, cerandu-i unul dintre feciori ca urmas la tron : "Amu cica imparatul acela, aproape de batranete, cazand la zacare, a scris carte fratine-sau Craiul, sa-i trimita grabnic pe cel mai vrednic dintre nepoti, ca sa-l lase imparat in locul sau dupa moartea sa.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Simbolistica basmului - Harap alb

Revenind insa la opera, aflam ca Verde-Imparat, ajuns la batranete si fara a avea descendenti in linie masculina, ii scrie fratelui sau, Craiul, cerandu-i unul dintre feciori ca urmas la tron : "Amu cica imparatul acela, aproape de batranete, cazand la zacare, a scris carte fratine-sau Craiul, sa-i trimita grabnic pe cel mai vrednic dintre nepoti, ca sa-l lase imparat in locul sau dupa moartea sa... ". Aceasta cerere constituie factorul perturbator al situatiei initiale si determina parcurgerea drumului (initiatic) de cel mai bun dintre fiii Craiului, pe langa motivul imparatului fara urmasi, intalnindu-se acum si motivul superioritatii mezinului.

Astfel, luand ca premisa caracterul primordial al calatoriei, precum si implicatia sa afectiva, putem interpreta initierea ca fiind drumul pe care eroul il parcurge, de la starea de profan la cea de initiat, trecand prin mai multe etape prezentate alegoric in basm sub forma unor probe, fiecare superioara celei precedente. Aceste trei probe sunt precedate insa de o minima proba de curaj pusa la cale de Crai.
Mare initiat, devenit initiator, el isi supune fiii la o proba fundamentala , esentiala in procesul de initiere : le iese fiilor in cale , imbracat in haina de urs si ii indeamna la lupta, speriindu-i pe fiii sai cei mari care, mandri si orgoliosi, pleaca in calatorie fara nici un fel de pregatiri si se intorc dupa primul obstacol intalnit in cale.

Mezinul, ranit de cuvintele mustratoare ale tatalui sau, pleaca in gradina sa mediteze. Aici o intalneste pe Sfanta Duminica, deghizata intr-o batrana cersetoare. Inzestrat cu calitatile cele mai alese, onest si nobil, feciorul ramane uimit in fata calitatilor de clarvazatoare ale acesteia, caci prin capacitatea acesteia de a vedea in viitor si prin cele ce i le spune in legatura cu tot ceea ce se va petrece, feciorul o milostivete cu un ban, acum legandu-se intre ei o alianta simbiotica.

Luand seama la vorbele acesteia, eroul ia calul, hainele si armele pe care tatal sau le avusese in tinerete, acestea simbolizand nu numai patrimoniul stramosesc, ci si calitatile spirituale ereditare, pe care Craiul, la randul sau initiat, le-a transmis fiului sau. Gasirea calului tine de metamorfoza sub semnul focului care reinnoieste, reinvie, purifica acest continut al lucrurilor esentiale, avand scopul de a dezvalui esenta dincolo de aparenta.

Podul, locul unde se desfasoara incercarea pusa la cale de catre Crai, leaga sfarsitul imparatiei de inceputul unui spatiu enigmatic, nesfarsit, amenintator, plin de paduri si drumuri intortocheate, ce sugereaza in cod mitologic obstacolele si labirintul. Despartirea tatalui de fiu se face la pod si este una ritualica. Craiul isi supune si fiul cel mic la proba curajului, aceasta fiind trecuta cu bine datorita ajutorului primit de la calul nazdravan. Incercarea feciorilor se face la pod, simbolismul trecerii si caracterul sau primejdios fiind specific unui inceput de calatorie initiatica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.