Simbolismul in lirica bacoviana

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Cuvantul "antic" sugereaza faptul ca, desi insuccesul poetului reprezinta o enigma, este un lucru ce s-a intamplat mereu, ca si in trecut, creatorul a fost urmarit de nefericire. Motivul mortii si al descompunerii materiei este un motiv fundamental in opera lui Bacovia. Poezii ca "Plumb", "Mars funebru", "Melancolie" dezvolta aceste motive, continand o serie de cuvinte din sfera semantica a mortii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Simbolismul in lirica bacoviana

Cuvantul "antic" sugereaza faptul ca, desi insuccesul poetului reprezinta o enigma, este un lucru ce s-a intamplat mereu, ca si in trecut, creatorul a fost urmarit de nefericire. Motivul mortii si al descompunerii materiei este un motiv fundamental in opera lui Bacovia. Poezii ca "Plumb", "Mars funebru", "Melancolie" dezvolta aceste motive, continand o serie de cuvinte din sfera semantica a mortii: "sicriu", "cavou", "mort", "coroane", "lugubru", "funerar", "catafalc", "pamant". Imaginea funerara din poezia "Plumb" este terifianta intrucat presupune ideea mortii.

Fiinta umana, inchisa in acest spatiu lugubru, avand ca elemente de decor cavoul, coroanele, sicriele isi privegheaza amorul mort, cuprins de disperare. Atmosfera creata este sumbra, apasatoare, datorita sugestiei plumbului si datorita monotoniei vocalelor inchise urmate de consoane nazale ("Dormeau adanc sicriele de plumb,/ Si flori de plumb si funerar vesment - "). Clavirul si vioara care canta marsul funebru sunt simboluri ale melancoliei grave. ("Iar la clavir o bruna despletita/ Canta purtand o mantie cernita,/ Si trist canta, gemand intre faclii/ [...] Apoi, veni si-o blonda in salon... / Si-aproape goala prinse, adormita,/ De pe clavir, o scripca innegrita - / Si urmari, pierduta, marsul monoton.").

Moartea este prezentata ca un spectacol macabru, acompaniat de sunetele monotone ale instrumentelor muzicale. In poezia "Cuptor", dezagregarea materiei, descompunerea cadavrelor asezate pe catafalc si chiar a oamenilor vii, sunt simboluri ale conditiei umane in societate. Ideea mortii este sugerata de imagini vizuale si olfactive ("Sunt cativa morti in oras, iubito/ Chiar pentru asta am venit sa-ti spun;[...]/ E miros de cadavre, iubito").

In numeroase poezii apare formula de adresare "iubito", astfel incat se poate vorbi de existenta motivului iubirii. Totusi, acest motiv este tratat intr-un mod total diferit de maniera romantica. Dragostea devine un spectacol hilar - hidos pentru eul liric. Daca in lirica romantica iubita este o fiinta angelica, simbolizand aspiratia spre inalt, la Bacovia, iubita se lasa prada gesturilor patetice ("Afara ninge prapadind,/ Iubita canta la clavir,[...] Iubita cant-un mars funebru,/ Iar eu nedumerit ma mir;[...] Ea plange, si-a cazut pe clape,/ Si geme greu ca in delir..." - "Nevroza").

Daca romanticii ii declarau iubitei dragostea nemuritoare, in poeziile bacoviene eul liric ii impartaseste persoanei dragi viziuni macabre ("Sunt cativa morti in oras, iubito,/ Chiar pentru asta am venit sa-ti spun;" - "Cuptor") sau isi marturiseste nepasarea ("Din tot ce scriu, iubito,/ Reiese-atat de bine - / Aceeasi nepasare/ De oameni, si de tine." - "Ego"). Imaginea iubitei, a femeii, este foarte des asociata cu cantecul clavirului, simbol al tristetii, al duiosiei ("Iubito, si iar am venit.../ Dar astazi, de-abia ma mai port - / Deschide clavirul si canta-mi" - "Trudit").
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.