Simbolismul -trasaturi si reprezentanti

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.86

nivel: Liceu

Titlul poeziei este un simbol, deoarece un termen concret (plumbul) sugereaza o serie de stari sufletesti abstracte. Cenusiul plumbului ar putea sugera plictisul, monotonia si uratul care domina universul. Titlul reuneste mai multe semnificatii: monotonia existentiala, apasarea sufleteasca, plictisul, caderea. Amorul cu aripi de plumb din finalul poeziei sugereaza prabusirea, imposi-bilitatea zbor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Simbolismul -trasaturi si reprezentanti

Titlul poeziei este un simbol, deoarece un termen concret (plumbul) sugereaza o serie de stari sufletesti abstracte. Cenusiul plumbului ar putea sugera plictisul, monotonia si uratul care domina universul. Titlul reuneste mai multe semnificatii: monotonia existentiala, apasarea sufleteasca, plictisul, caderea. Amorul cu aripi de plumb din finalul poeziei sugereaza prabusirea, imposi-bilitatea zborului, boala si moartea.

Utilizarea simbolului constituie un important element simbo-list.In cele doua catrene, sunt reunite motive si stari sufletesti specifice universului poetic bacovian: moartea, prabusirea, frigul, somnul, pustiul, singuratatea, apasarea, dezarticularea psihicului etc.
Se pare ca sursa de inspiratie a constituit-o o vizita pe care poetul a facut-o, prin 1900, la cavoul Sturzestilor (din cimitirul bacaoan), fiind profund impresionat de sicriele si de florile de plumb care dadeau interiorului o nota stranie.

Textul prezinta doua planuri ale existentei: unul exterior, sugerat de cimitir si cavou, altul interior, sugerat de imaginea amorului prabusit. Astfel, se remarca relatiile de opozitie si de simetrie.
Incipitul ("Dormeau adanc sicriele de plumb") pune intregul text sub semnul "somnului" profund al mortii. Strofa I prezinta cadrul meditatiei: un cavou cu sicrie si cu flori din plumb, sau care sunt percepute astfel din pricina luminii cenusii si a atmosferei sumbre. Se pare ca acest spatiu al mortii isi extinde influenta asupra intregii naturi: coroanele arborilor "molipsite" de plumb scartaie, atinse de o boala cosmica.

Verbele - aproape toate la imperfect ("dormeau", "stam", "scartaiau", "atarnau"), prelungesc parca, intr-un timp infinit, "somnul" sicrielor si agonia naturii. O mentiune aparte merita cuvantul "cavou" care, pe langa sensul propriu, poate avea si alte semnificatii: cerc al solitudinii; orasul care devine un rece si intins cimitir sau chiar existenta umana, prin extensie. In strofa I, in spatiul intunecat, apasator si rece, omul pare a fi captiv in cercurile concentrice ale unui univers care aluAZneca spre Nefiinta: cavoul, orasul-cimitir, pamantul-mormant. Nemiscarea vecina cu somnul de plumb, frigul, scartaitul coroanelor provoaca anxietate; se contureaza o criza de idenAZtitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.