Simbolismul

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.43

nivel: Liceu

Direcția pseudosimbolistă de la “Viața nouă” (1905)

Îl are ca teoretician pe Ovid Densusianu, care opune poeziei de orientare sămănătoristă o poezie citadină, inspirată de peisajul specific orașelor, cu parcuri, havuzuri, turnuri etc. (“De ce numai la țară ar fi adevărat românesc? Dar n-avem și o viață orășenească, nu găsim și în ea ceva caracteristic, care să aibă[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Simbolismul

Direcția pseudosimbolistă de la “Viața nouă” (1905)

Îl are ca teoretician pe Ovid Densusianu, care opune poeziei de orientare sămănătoristă o poezie citadină, inspirată de peisajul specific orașelor, cu parcuri, havuzuri, turnuri etc. (“De ce numai la țară ar fi adevărat românesc? Dar n-avem și o viață orășenească, nu găsim și în ea ceva caracteristic, care să aibă dreptul să fie trecut în artă?” – se întreabă Ovid Densusianu, în articolul polemic intitulat “Rătăciri literare”).

El nu agrea stările depresive, nevroza în poezie, se simțea atras de energia orașelor. Pentru acest scriitor (care a semnat cu pseudonimul Ervin mai multe volume de versuri) simbolismul e doar o modalitate “armonioasă” de comunicare, poeziile sale neavând nimic comun cu adevărata poezie simbolistă.

Simbolismul “exterior”, minulescian

Ion Minulescu nu este un poet simbolist de substanță. El este un simbolist mai mult prin mijloace decât prin viziune și sensibilitate. Poezia sa este grandilocventă, retorică, ceea ce contravine principiului simbolist, potrivit căruia elocința trebuie reprimată. În schimb, Minulescu manifestă o deosebită atracție față de tehnica și motivele simboliste.

Folosește numărul fatidic (prevestitor) – “Romanța celor trei romanțe”; este ispitit de mirajul depărtărilor –“Romanța celor trei corăbii”, îl preocupă efectele sonore, obținute prin utilizarea neologismelor cantabile (matelot, proră, orologiu, cupolă, preludiu, mandolă, ca în “Cânta un matelot la proră”) și a numelor proprii exotice, frapante prin sonoritate (Corint, Ninive, Babilon, Alicante). Mai aproape de simbolismul adevărat este tristețea, nota gravă, plină de sugestii, din “Ultima oră”

Simbolismul autentic, bacovian

George Bacovia este cel mai mare simbolist român. Creația lui este reprezentată de volumele: “Plumb” (1916), “Scântei galbene” (1926), “Cu voi…” (1930), “Comedii în fond” (1936), “Stanțe burgheze” (1946). Poezia sa are mai toate trăsăturile specifice simbolismului. Inadaptat în societatea burgheză, Bacovia dă expresie unui simbolism depresiv. Poetul cultivă frecvent simbolul, ca modalitate de surprindere a corespondențelor eului cu lumea (ex.:cuvântul “plumb”, din poezia cu același titlu).

Poetul evocă idei, sentimente, senzații pe calea sugestiei (“Amurg de iarnă”: “Amurg de iarnă, sumbru, de metal,/ Câmpia albă –un imens rotund -/ Vâslind, un corb încet vine din fund,/ Tăind orizontul, diametral”). Preferința sa merge îndeosebi spre culorile întunecate, Bacovia explicând chiar, într-una din mărturisirile sale literare ce este audiția colorată (adică principiul după care senzații diverse, coloristice și muzicale, își corespund ,în plan afectiv, ceea ce senumește și sinestezie).

Poezia lui Bacovia implică muzicalitatea interiorizată, ca și la alți simboliști autentici (ex.: În “Marș funebru”, cadențele sunt de marș funebru). Se întâlnesc apoi teme și motive simboliste: târgul provincial, element al claustrării (izolării, însingurării – “Seară tristă”), nevroza (“Nevroză”, “Plouă”), peisajul interiorizat (“Amurg de toamnă”), descompunerea materiei (“Cuptor”).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.