Simbolismul

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.19

nivel: Liceu

UNIVERSUL BACOVIAN

Prin poeziile sale, el creează încă de la început - cum avea să scrie E. Lovinscu - ”o atmosferă de copleșitoare dezolare, de toamne reci cu ploi putrede, cu arbori cangrenați, limitat într-un peisagiu de mahala de oraș provincial, între cimitir și abator, cu căsuțele scufundate în noroaie eterne, cu grădina publică răvășită, cu melancolia caterincilor și[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Simbolismul

UNIVERSUL BACOVIAN

Prin poeziile sale, el creează încă de la început - cum avea să scrie E. Lovinscu - ”o atmosferă de copleșitoare dezolare, de toamne reci cu ploi putrede, cu arbori cangrenați, limitat într-un peisagiu de mahala de oraș provincial, între cimitir și abator, cu căsuțele scufundate în noroaie eterne, cu grădina publică răvășită, cu melancolia caterincilor și bucuria panoramelor, o atmosferă de plumb, în care plutește obsesia morții și a neantului o descompunere a ființei organice “.

Cerul poeziei bacoviene e greu, de plumb, înăbușitor și dușmănos, gata parcă să se prăbușească peste oameni, să-i strivească; orizontul între marginile căruia această poezie își vibrează acordurile sumbre este închis cenușiu, străbătut de corbi negri, “corbii poetului Tradem și ai lui Edgar Poe, care taie văzduhul “diametral” singuratici sau în stoluri dense, lugubre”.
În volumul Plumb (1916) se creează îndeosebi o viziune de infern, prin evocarea ploilor lungi, despletite și reci, a zăpezilor nesfârșite, care iarna îngroapă totul sub căderile lui continui, viziunea ospiciilor, abatoarelor și cărămizilor din care se aude metalic și sonor cântecul trist și deprimant al fanfarei militare, într-un cuvânt o lume a deznădejdii, absurdă și halucinantă.

Cu volumul Scântei galbene (1926) orizontul poeziei bacoviene pare să se lumineze un moment, umbra continuă de plumb e dată puțin la o parte, și în locul priveliștilor dezolante, se profilează burguri medievale și voievozi în haine violete, dintr-un îndepărtat secol al XV-lea. Atmosferei macabre și apăsătoare i se substituie acum un aer de idilă primăvăratică, madrigalul în locul litaniei și ironia își schițează zâmbetul complice.
În general, Bacovia este un poet al orașului provincial. Poetul acordă atenție deosebită descompunerii orășelului provincial, mizeriei izolate; manifestă o preferință maladivă pentru anotimpul galben al toamnei, când natura se pregătește de hibernare și când învelișul vegetal se ofilește, se usucă, piere descompus.

Bacovia este un poet al ploii, poate cel mai mare poet al sonetelor pluviale din literatura noastră. Peste târg, pretutindeni plouă fără încetare, obsedant, apărător, rece și dezolant ca în poeziile: Note de toamnă; Rar; Plouă:
Toamna Bacoviană e sumbră, mohovită, înfiorată de frigul din camere, de clipocitul murdar al noroiului călcat în picioare pe trotuare, de melancolia sumbră a tuberculoșilor. Întregul peisaj e cuprins de fiorul înghețat al toamnei, al decorului macabru pe care “anotimpul galben” îl evocă poetului:
Iarna bacoviană nu este surprinsă în măreția ei, ci poetul îi surprinde tocmai momentul critic, topirea, amestecul de ploaie și de fulgi, de frig și de singurătate, caracteristic mai ales începutului anotimpului alb:
Uneori există impresia unei înzăpeziri totale, a unei izolări complete a oamenilor între ei. Întregul târg pare a fi transformat într-un cimitir, ușile nu se mai pot deschide, zăpada a invadat totul:

Primăvara bacoviană a lipsită de tumultul, de veselia, de speranțele pe care le aduce acest anotimp. Reînvierea naturii, care este pentru poet doar “o nouă primăvară pe vechile dureri”, îi trezește melancolia și-i intensifică până la înfiorare gândul unei existențe inutile:
Vara, poetul este copleșit de arșița dogoritoare și invadat de miasmele pe care le exaltă descompunerea materiei organice sub soarele torid:
Iubirea bacoviană poartă și ea amprenta descompunerii, a perisabilității.
Bacovia este în primul rând un simbolist. Găsim în poezia sa influențe din E. Poe, Rollinat, Laforgue, Baudelaire, Verlaine - în atmosfera de nevroză, gustul pentru satanic, ideea morții, cromatica și predilecția pentru muzică.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.