Simbol

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Liceu

Generalizand experienta simbolica, transformand-o intr-o metafizica a S., Goethe afirma: "Tot ce se petrece este simbol" si: "Totul trebuie inteles simbolic". Fara sa extindem astfel sfera S., putem totusi afirma ca el intervine necontenit in viata spirituala a omului, ca si in practica sa si, impliAZcit in creatia literar - artistica. Ca atare, se poate urmari o modificare a functiilor S. in decu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Simbol

Generalizand experienta simbolica, transformand-o intr-o metafizica a S., Goethe afirma: "Tot ce se petrece este simbol" si: "Totul trebuie inteles simbolic". Fara sa extindem astfel sfera S., putem totusi afirma ca el intervine necontenit in viata spirituala a omului, ca si in practica sa si, impliAZcit in creatia literar - artistica. Ca atare, se poate urmari o modificare a functiilor S. in decursul timpurilor. Mentalitatea arhaica utilizeaza S. ca un mod de interpretare in termeni spirituali a lumii fizice.

Miturile (v.), legendele (v.), folclorul (v.) reveleaza o asemenea ganAZdire simbolica. Acest simbolism este, pentru omul modern, in cea mai mare masura o limba moarta. Antichitatea cunoaste o simbolica a misterelor initiatice (v. Orfism). Evul Mediu utilizeaza S. indeosebi pentru exprimarea misterelor crestine: textele biblice cunosc o interpretare simbolica in numeroase comentarii medievale. In timpuAZrile moderne, pe plan literar, S. devine tot mai mult un mod de expresie a eului poetic. Desigur, exista un mare numar de S. conAZsacrate sau conventionale. Ele sunt polivalente, aceleasi S. avand origini diverse.

De exemplu, porumbelul simbolizeaza in Antichitatea mediAZteraneana iubirea fericita (pasare a Venerei); in Vechiul Testament, pacea si iertarea divina; in crestinism, Duhul sfant, nemurirea sufleAZtului, Corbul simbolizeaza gravitatea sau intelepciunea, dar si darul profetic (ca pasare a lui Apollo), vocea constiintei, ca si moartea ce se apropie. Acelasi S. poate avea sensuri benefice si malefice (de ex. sarpele). Alaturi de aceste S. consacrate, devenite conventionale, apar necontenit altele, numite uneori contingente (Henri Morier), cele pe care scriitorul le descopera, conferind o valoare simbolica unui obiect, unui fapt trait, unei fiinte sau unei circumnstante.

Indeosebi simbolismul (v.) a utilizat programatic aceasta functie a limbajului poetic. Pentru poetii simbolisti, S. devine mai mult decat o figura retorica sau decat un mod de expresie. Folosind o formula a lui Rene Ghil, din Traite du verbe (Tratat despre cuvant), 1886, poetul simAZbolist va recurge la "realul si sugestivul simbol din care, palpitanta pentru vis, in integritatea ei nuda, se va inalta Ideea prima si ultima sau adevarul".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.