Silvoterapia - Proiect international LeAF

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

Referat despre Silvoterapia - Proiect international LeAF
„Să învățăm despre pădure” este un program de educație pentru mediu, coordonat la nivel național de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, reprezentant al României în Fundația de Educație pentru Mediu (FEE). La nivel mondial a fost implementat în 1999, iar în România în 2002. În prezent peste zece țări din Europa sunt im[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Silvoterapia - Proiect international LeAF

Referat despre Silvoterapia - Proiect international LeAF
„Să învățăm despre pădure” este un program de educație pentru mediu, coordonat la nivel național de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, reprezentant al României în Fundația de Educație pentru Mediu (FEE). La nivel mondial a fost implementat în 1999, iar în România în 2002. În prezent peste zece țări din Europa sunt implicate în mod activ în derularea acestui program: Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Irlanda Portugalia, Turcia, Italia, Grecia, Bulgaria și Cipru. În țări precum Suedia și Norvegia, educația pentru pădure se realizează de peste 20 ani.

Scopul programului este de a mobiliza profesorii să-și desfășoare orele în pădure, pădurea reprezentând un loc ideal pentru învățare și amuzament, un loc în care legătura dintre teorie și practică poate fi ușor demonstrată și de a ajuta elevii să devină cetățeni responsabili față de mediu.

Ideea acestui proiect a pornit de la o veche credință a bătrânilor - „Copacii au suflet!”. Această credință veche de mii de ani se întâlnește la multe popoare. Se spune că arborii sunt locuiți de spiritele pădurii, care îi ajută pe oamenii buni și îi pedepsesc pe cei răi, pe scurt, silvoterapia s-ar traduce prin vindecarea bolilor cu ajutorul pădurii.

Pădurea este o imensă sală de concerte în care se întâlnesc foșnetul miilor de frunze, clipocitul apelor, ciripitul păsărilor, vuietul vântului care vin să oprească sunetele tot mai agresive ale „civilizației”. Pădurile joase sunt cele mai vesele și cele mai stimulative, recreative și relaxante, în timp ce pădurile din zonele înalte de brad, molid, sunt mai tăcute, induc o stare de liniște ?i calm, fiind recomandate persoanelor stresate supuse multor tensiuni psihice.

Acest tratament este util în diverse boli, fiecare arbore are un bioritm al său, cu ore de repaus și ore de maximă activitate biologică. Aceste perioade de maxim sunt cele în care arborii ne aduc un mare folos din punctul de vedere al efectelor terapeutice. Unii arbori ne atrag, alții sunt neplăcuți, resping și sperie, produc emoții negative. Fiecare dintre noi își poate găsi copacul care i se potrivește, a cărui energie o va resimți și care îl va ajuta.
Prin acest proiect LeAF vom încerca, împreună cu un grup de aproximativ 30 de elevi cu vârste cuprinse între 7-15 ani, să facem cunoscute puterile terapeutice ale copacilor și implicațiile acestora și vom experimenta energia negativă și pozitivă ale copacilor aflați în zona localită?ii Șcheia. Fiecare copil își va găsi copacul, sau copacul îl va găsi pe el, îl vor adopta și vor lua de la acesta tot ce îi poate ajuta.

Obiective specifice
O1: identificarea specii de arbori cu valoare terapeutică din localitatea noastră
O2 : participarea activă la culegerea informațiilor din publicații și site-uri de specialitate
O3 : organizarea de vizite de studiu pe teren
O4 : îndosarierea rezultatelor obținute în urma informării teoretice și a studiului practic
O5 : expunerea în școala noastră a materialelor intuitive confecționate pe parcursul proiectului (desene cu arbori cercetați, colaje realizate din mostre de frunze, fotografii, panoul proiectui etc)
O6 : aducerea aportului la medierea informațiilor prin realizarea unui GHID care, ulterior, să deservească utilizatorilor de informații despre valoarea terapeutică a arborilor studiați.

Activități de educare pentru mediu:
- “Un copac – o sursă de energie” – informare asupra energiilor care ne înconjoară, asupra arborilor cu valoare terapeutică aflați în pădurile din localitatea nostră
- “Fiind băiet, păduri cutreieram” – identificarea și cunoașterea speciilor de arborilor din comuna Șcheia
- “Să privim în ochi copacul, multe are să ne spună” – realizarea unui GHID având drept scop beneficiile SILVOTERAPIEI și ca obiect de studiu arborii din localitatea Șcheia
- “Ne-am documentat, am realizat” – realizarea de către elevii implicați în proiect a unor desene pe temă studiată, picturi din parc, colaje etc.
- „Copiii întreabă, naturistul răspunde” – întâlnire cu specialist: prof. Minea Florinela
- „Silvoterapia – o alt fel de terapie” – întâlnire cu psiho-pedagogul școlii d-na Ungureanu Rodica

Cu acest proiect așteptăm și rezultate finale și ne propunem să realizăm tablouri și colaje din semințele, scoarța și frunzele copacului adoptat, copacul de care ne simțim atașați și care pentru fiecare dintre noi are cea mai mare valoare vom realiza un album al proiectului ?i un CD, dar până la mult așteptatele rezultate finale mai avem încă de muncit.

Până acum ne-am documentat mult și am avut multe ședințe de proiect în care fiecare a dorit să cunoască cât mai multe despre energiile copacilor ce se găsesc în zona localității Șcheia. Astfel, am aflat că energia pozitivă este proprie mesteacănului, stejarului, pinului, castanului, arțarului, teiului, frasinului și salciei. Acești arbori ne alimentează cu energia lor vitală, dând sănătate organismului uman. Există și arbori cu energie negativă, ce pot fi utilizați pentru a aspira răul din organism. Arborii cu energie negativă sunt plopul, plopul tremurător, bradul, platanul, mălinul și arinul. Acești arbori absorb energia din corpul omului și, odată cu ea, extrag și durerea, eliminând din organism energia dăunătoare.

Aerul pădurii este un remediu excelent, cu proprietăți multiple: activează circulația sângelui, crește numărul globulelor roșii, ușurează respirația în cazul bolilor pulmonare cronice și favorizează somnul, stimulează toate funcțiile organelor și contribuie la întârzierea îmbătrânirii, printr-un proces mai eficient de oxigenare a creierului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.