Sicilia, arii protejate

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.72

nivel: Liceu

Sicilia este o regiune preponderent colinara dar are in cuprinsul teritotiului sau si munti si campii. In partea de est se iveste varful Vulcanului Etna inalt de 3 263 m. Cu frecventele sale eruptii Etna a acoperit teritoriul cu lava sa neagra care a colmatat o campie extinsa pana la mare. Aceasta se numeste Campia Cataniei, si este una ditre regiunile care se desfasoara de-a lungul litoralului. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sicilia, arii protejate

Sicilia este o regiune preponderent colinara dar are in cuprinsul teritotiului sau si munti si campii. In partea de est se iveste varful Vulcanului Etna inalt de 3 263 m. Cu frecventele sale eruptii Etna a acoperit teritoriul cu lava sa neagra care a colmatat o campie extinsa pana la mare. Aceasta se numeste Campia Cataniei, si este una ditre regiunile care se desfasoara de-a lungul litoralului.

Clima Siciliei este mediteraneana. In ultimele decenii au avut loc variatii climatice substantiale. Pe coasta, mai ales cea sud-occidentala clima este mereu mai asemanatoare cu cea subtropicala avand veri toride si ierni blande. Pe Muntele Etna clima e de tip alpin. Vara se intalneste destul de des „scirocco” un vant provenit din Sahara. Precipitetiile de pe insula sunt scazut si influenteaza rezervele hidrice.

Turismul. Industria turistica este o activitate in continua expansiune favorizata de prezente in teritoriu a numeroase situri arheologice si de frumuseti naturale care trezesc interesul vizitatorilor.

In ultimii ani s-a investit in capaciatea de primire a structurilor hoteliere, favorizand o crestere a numarului de turisti pe insula, care in vara anului 2006 a atins un nivel record. Pe langa bine cunoscutele si renumitele localitati: Taormina, Aureale, Siracusa, Palermo, Monreale, Agrigento si multe altele, taramul sicilian este bogat in istorie, traditii,dar mai ales in arta, cultura, fortarete si biserici, paduri si bazine naturale foarte importante.
Sicilia are mai multe arii protejate din care fac parte si: Parcul Regional Etna, Parcul Regional Nebrodi si Parcul Regional Madonie.

Parcul regional Etna

In anii ┤60 a inervenit necesitatea formarii unui parc pentru a proteja zona ecosistemul Muntelui Etna, datorita pasionatilor de munte care au luat cu asalt vulcanul cu automobilele, punand in pericol habitatul.

Idea de formare a parcului s-a concretizat abia in anii ┤80 cand a luat nastere Parcul Regional Natural Etna. Scopul parcului este acela de a ocroti patrimoniul forestier si conservarea dezvoltarii speciilor faunistice si floristice specifice locului si sa regleze si sa coordoneze dezvoltarea activitatilor turistice care pot da utilitate locurilor si bunastare populatiei care locuieste pe acest teritoriu. Parcul s-a deschis oficial in 1987.

Fauna

Acum un secol Golvagni, descriind fauna Muntelui Etna povestea despre prezenta unor animale, devenite pentru noi mitice: lupi, porci mistreti si capriori. Dar deschiderea de noi drumuri, despaduririle si vanatoarea au dus la disparitia acestor mamifere mari si continua sa ameninte viata multor specii. Totusi pe Vulcanu Etna mai traiesc inca: porcul spinos, vulpea, pisica salbatica, iepurele domestic dar si cel salbatic, iar printe animalele mai mici sunt: ariciul, nevastuica, parsul, si specii variate de soareci si lilieci.

Flora

In zona de varf a muntelui nu este nici nici un fel de vegetatie deoarece pe lavele mai recente nici o seminta nu poate germina. Coborand pe la 2 400m intalnim sapunarita si cateva specii de licheni. Pe la 2 000m se pot intalni pe unii versanti pinul, mestaeacanul si fagul, iar mai jos chiar si castanul si maslinul. Alaturi de aceasta vegetatie intalnim ginestra care creaza cu florile sale un frumos contrast cu negrul lavei vulcanice. Coborand pe dealuri intalnim viile din care se produce vinul Doc al Etnei.

Parcul Regional Nebrodi

Acest parc a luat nastere in 1993 si se intinde pe o suprafata de 86 000 ha. Este impartit in patru zone care functioneaza, potrivit interesului naturalistic pentru conservarea si valorizarea cat mai eficienta a resurselor care constituie patrimoniul ariei protejate:

• Zona A, de rezervatie integrala, are 24 546 ha si cuprinde vegetatia de la inaltimi foarte mari unde intalnimunicele paduri de tisa(taxus baccata) din Sicilia. Peste 1 200m intalnim fagete intinse pe circa 10000 ha in timp ce intre 800 si 1 200m pe versantii nordici, si intre 1000 si 1 400 pe cei sudici domina cerul. Intre padurile de fag si cele de cer intalnim ample pasuni. Fagul din acest parc atinge limita meridionala a ariei sale de extindere. Intre 600 si 800 m se gaseste stejarul de pluta.
• Zona B, de rezervatie generala se intinde pe 48 879 ha include formatiunile de padure care mai raman si ample zone de pasunat, aflate la marginea padurilor. In aceasta zona mai intalnim si limitate zone de padure.
• Zona C, de protectie este intinsa pe 569 ha si contine 9 zone strategic amplasate in teritoriu, aici fiind permise activitati cu importanta pentru parc, cum ar fi: realizarea de structuri turistico-receptive si culturale.
• Zona D, de control se afla pe 13 593 ha si constituie partea externa a ariei protejate si imbina gradual peisajul acestaia cu cel al zonei inconjuratoare.

Clima din Muntii Nebrodi este diferita de cea din restul Siciliei, fiind caracterizata de ierni mai rigide si mai lungi si de veri mai calde dar nu sufocante.
Precipitatiile variaza intre 600 si 1 400mm. Fenomene ca ceata si zapada sunt frecvente si fac sa se creeze gradul necesar de umiditate de care au nevoie anumite tipuri de paduri pentru a supraviatiu in aceasta zona. De exemplu padurile de fag, deoarece acesta gratie frunzelor zale care sunt prevazute cu puf, acesta fiind capabil sa retina apa se reuseste sa faca fata perioadelor mai secetoase.

Flora

Vegetatia Parcului Nebrodi este etajata pe inaltime, astfel ca avem la poale specificele tufisuri mediteraneene mereu verzi. Acestea se intind pana la 700-800 m inaltime si cuprind mirt, ginestra, strugurii-ursului, fistic si maslini care suporta frigul mai usor. Intre 800-1 200-1 400m avem stejar cu frunze cazatoare, iar peste 1200-1400 intalnim formatiuni de padure formata in principal din fag. Aici intalnim si paltinul, printre care si un exemplar care atinge o inaltime de 22 m si are o circumferinta a trunchiului de 6 m. Pe varful muntelui se afla tisa, cu exemplare care ajung pana la 25 m si specii variate de plante, cum ar fi pomisorul ghimpos, ghimpele, paducelul.

Fauna

Muntii Nebrodi sunt inca partea din Sicilia cea mai bogata in fauna. Parcul gazduieste mai multe comunitati faunistice complexe: numeroase mamifere mici, reptile si amfibieni, apecii de pasari.
Dintre mamifere amintim: pisica salbatica, porcul spinos, jderul, parsul mare, parsul comun,soarecele mare.
Dintre reptile inalnim broasca testoasa, iar amfibienii sunt reprezentati de broasca verde mica.
Au fost clasificate si 150 de specii de pasari, dintre care unele endemice, de mare interes fiind o specie asemanatoare pitigoiului care are culoarea de un gri spalacit.

In zonele de la marginea padurilor traiesc unele pasari rapitoare, cum sunt soimii, soricarii, vinderelul rosu, soimul calator in timp ce in zonele mai inalte, pe piscurile golase domneste acvila regala.
Lisita, codobatura galbena, mierla, tufarul prefera zonele umede, in timp ce in zonele de pascut nu e greu de zarit rara prepelita de Sicilia, sitarul de padure si corbul imperial.

Fauna de nevertebrate este si ea foarte bogata. Cercetari stiintifice au dus la rezultate surprinzatoare, din cele 600 de specii inscrise, reprezentand doar o mica parte din fauna existenta, 100 de specii sunt noi pentru Sicilia, 25 sunt noi pentru Italia, iar 22 de specii sunt noi pentru stiinta. Dintre speciile cele mai relevente din cauza aspectului estetic sunt cele 70 de specii de fluturi care traiesc in Parcul Nebrodi.
Specii disparute. In cursul secolului XIX fauna a suferit o scadere considerabila datorita braconajului, acesta cauzand disparitia mai multor specii, printre care si: cerbul, daimul, capriorul , lupul, bufnita. Ultimele exemplare de grifoni au disparut in anii ┤60.

Parcul regional al Madonie

Este un parc natonal regional deschis in 9 noiembrie 1989 . Cuprinde masivul muntos al muntilor Madoniei situat intre raurile Imera si Pollina .
Gazdueste peste jumate dintre speciile vegetale prezente doar in Sicilia, iar la fauna sunt prezente jumatate dintre speciile de pasari, toate speciile de mamifere si mai mult de jumatate din speciile de nevertebrate.

Parcul este impartit si el in patru zone:

• Zona A, a rezervatiei integrale, in care mediul natural este conservat in totalitate, fiind vorba de ecositeme de mare interes naturalistic si peisagistic.
• Zona B, a rezervatiei generale. Aici este interzisa construirea de noi cladiri sau marirea celor deja existente, efectuarea de trensformari in teritoriu. Este permisa doar infrastructura absolut necesara. Aceasta zona are un grad antropic mai mare ca prima zona.
• Zona C, de protectie. Sunt admise doar constructii care duc la valorificarea resurselor parcului, de exemplu infrastructura turistica (parcari, locuri de cazare pentru turisti, edificii culturale).
• Zona D, de control. Aici sunt permise toate activitatile compatibile cu parcul.
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.