Shiatzu - terapia care alunga oboseala si reda echilibrul energetic natural

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Presiunile si contactele sint facute cu ajutorul miinilor, degetelor, antebratelor, genunchilor si picioarelor, pacientul fiind asezat in diferite pozitii. Tratamentul se concentreaza adesea asupra traiectoriilor meridianelor care traverseaza corpul uman, aceleasi ca si la acupunctura, dar si asupra anumitor puncte din aceste traiectorii, adica punctele de acupunctura.

Terapie asia[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Shiatzu - terapia care alunga oboseala si reda echilibrul energetic natural

Presiunile si contactele sint facute cu ajutorul miinilor, degetelor, antebratelor, genunchilor si picioarelor, pacientul fiind asezat in diferite pozitii. Tratamentul se concentreaza adesea asupra traiectoriilor meridianelor care traverseaza corpul uman, aceleasi ca si la acupunctura, dar si asupra anumitor puncte din aceste traiectorii, adica punctele de acupunctura.

Terapie asiatica acceptata incet, dar sigur de europeni
Shiatsu este astazi parte integranta a culturii japoneze. Trebuie stiut ca, la fel ca si anumite terapii si arte martiale orientale, practica shiatsu se scindeaza in anumite scoli si stiluri. Anumiti practicanti integreaza in shiatsu si terapii mecanice occidentale, pe cind altii ramin legati de ideea curentelor energetice si perceptiei de atingere. Alte tehnici de masaj intilnite in diferite tari din sud-estul asiatic sint bazate in mare parte pe presopunctura, dupa exemplul masajului thailandez traditional.

Recunoscuta astazi in Japonia ca o metoda de terapie, la fel cum ar putea fi chineziterapia (terapie prin diverse activitati ce presupun miscare) in Franta, shiatsu este deja implantat solid in categoria terapiilor din Statele Unite (mai ales pe Coasta de Vest, la New York si in alte mari orase). Acceptarea sa in Europa este mai lenta, dar se realizeaza cu o anumita regularitate, mai ales in Marea Britanie si Suedia.

Presopunctura, ca si numeroasele arte martiale, este de origine chineza. Ea a fost importata si adaptata de japonezi in urma cu citeva secole. In contact cu Japonia, tehnica va cunoaste numeroase evolutii si se clasifica in numeroase scoli. Sub forma sa moderna, shiatsu s-a dezvoltat cu adevarat inca din anul 1930. In jurul acestei perioade au fost create Institutul de Terapie de la Hokkaido (1925), apoi Institutul de shiatsu japonez de la Tokyo (1940), care va deveni mai tirziu Colegiul japonez de shiatsu.

Cele patru caracteristici ale shiatsu:
1. Concentrarea si respiratia
Inainte de a incepe practicarea shiatsu, practicantul trebuie sa se concentreze doua sau trei minute pentru a se relaxa si a-si regla respiratia. Presiunile trebuie sa fie exersate in timpul respiratiei.
2. Tinuta vestimentara
Pacientul trebuie sa fie imbracat intr-o tinuta lejera si confortabila (colanti, pantaloni de chimonou sau trening din bumbac si tricou).Practica shiatsu se poate face direct pe piele.

3. Pozitia corpului in raport cu hara (abdomenul)
In timpul unei sedinte de shiatsu, pozitia corpului este foarte importanta. Presiunile se fac prin balansarea greutatii corpului, ele nu trebuie practicate in mod obligatoriu. Corpul shiatsushi-ului (practicantului) trebuie sa se afle in echilibru cu hara sa si bratele trebuie sa fie intinse, fara a fi insa contractate.

4. Gradul de presiune
Trebuie ca terapia shiatsu sa nu fie inteleasa ca o tortura. Presiuni prea puternice ii provoaca pacientului o stare de tensiune nervoasa inutila si, in caz de durere, nu fac decit sa amplifice inflamatia. Pacientul trebuie sa resimta presiuni, dar in nici un caz durere.

Shiatsu - presiunea degetelor
Shiatsu este o terapie naturala japoneza bazata in special pe presopunctura. Se aplica presiuni ale degetelor, mai ales cele mari, pe diferite puncte de acupunctura - numite tsubo - situate de-a lungul meridianelor care traverseaza corpul uman. Shi inseamna deget, iar atsu se traduce prin presiune. Shiatsu este un masaj care se efectueaza la sol, cu ajutorul degetelor mari, al palmelor miinilor, cu sprijiniri pe coate sau cu simple rotatii ale membrelor.

Presiunile sint facute, dupa urmele meridianelor, pe zone sau traiectorii specifice. Aceste presiuni stimuleaza puterile naturale de recuperare a corpului. Ele elimina oboseala si permit organismului sa pastreze sau sa regaseasca echilibrul energetic natural. In corpul uman se intilnesc 354 de puncte tsubo principale Atunci cind energia circula prost, ele devin sensibile. Shiatsu actioneaza si asupra acestor puncte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.