Shakira

2x puncte

categorie: Muzica

nota: 8.99

nivel: Gimnaziu

Shakira a scris prima sa poezie, intitulata “La Rosa de Cristal”, cand avea doar patru ani. Dupa ce a primit in dar o masina de scris, ea a inceput sa scrie in mod constant poezii. Poeziile sale au inspirit-o mai tarziu in melodiile sale de success. La varsta de opt ani, dupa ce un frate vitreg de-al ei a decedat intr-un accident de motocicleta, Shakira a compus primul ei cantec, ̶[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Shakira

Shakira a scris prima sa poezie, intitulata “La Rosa de Cristal”, cand avea doar patru ani. Dupa ce a primit in dar o masina de scris, ea a inceput sa scrie in mod constant poezii. Poeziile sale au inspirit-o mai tarziu in melodiile sale de success. La varsta de opt ani, dupa ce un frate vitreg de-al ei a decedat intr-un accident de motocicleta, Shakira a compus primul ei cantec, “Tus Gafas Escuras”.

Intre 10 si 13 ani, Shakira a fost invitata la mai multe evenimente in Barranquilla, castigandu-si reputatie in zona. Cam in acesta perioada a intalnit-o pe directoarea unui teatru din zona, Monica Ariza, care a fost impresionata de ea si a incercat sa o ajute in cariera. In timpul unui zbor de la Barranquilla catre Bogota, Ariza l-a convins pe direc-torul executiv al Sony Music Columbia, Ciro Vargas, sa organizeze o auditie pentru Shakira in holul unui hotel. Aceasta a cantat trei melodii pentru directorii de la Sony Music, impresionandu-i indeajuns cat sa ii ofere un contract de inregistrare pentru trei albume.

Albumul de debut al Shakirei, “Magia”, a fost inregistrat la Sony Music in 1991, cand avea doar 15 ani. Albumul nu prea a mers bine, fiind vandut in mai putin de 1 000 de copii. Urmatorul album, “Peligro”, a fost scos pe piata in 1993, dar Shakira nu a fost multumita de rezultat. Albumul a fost mai bine primit decat “Magia”, chiar daca a fost considerat un insucces commercial, pentru ca Shakira a refuzat sa ii faca reclama.
Desi putini o cunosteau in afara Columbiei natale, Shakira a fost invitata sa evo-lueze la Festivalul International “Vina del Mar” din Chile, in februarie 1993. Festivalul dadea cantaretilor latino-americani in devenire o sansa de a-si promova piesele. Shakira a cantat balada “Eres” si a castigat locul al treilea. Unul din membrii juriului care au votat pentru Shakira a fost Ricky Martin, care avea la acea vreme 20 de ani si a ramas impre-sionat de prezenta si de vocea Shakirei. Dupa aceasta, Shakira a decis sa ia o pauza cu inregistrarile pentru a putea absolvi liceul.

1995 – 2000 – Succesul din America Latina si Spania

Shakira s-a intors in studiouri in 1995, folosind influente muzicale din mai multe tari si avand o orientare catre stilul lui Allanis Morissette, care ii vor marca urmatoarele albume. In aceasta perioada albumul “Pies Descalzos” i-a adus o mare reputatie in America Latina, fiind vandut in peste cinci milioane de copii. Albumul “The Remixes” s-a vandut in peste un million de copii, si continea si versiuni portugheze ale unor hituri. Acesta a fost inregistrat ca urmare a succesului obtinut pe piata braziliana, unde albumul “Pies Descalzos” s-a vandut in aproape un million de copii.
Cel de-al patrulea album, “¿Dónde Están Los Ladrones?”, a fost lansat in 1998. A fost produs de Emilio Estefan, iar costurile de productie anuntate atunci au fost de 3 milioane de dolari. Acest album a avut un sound mai cizelat decat “Pies Descalzos”. Shakira a inceput dupa acest album sa castige fani si in tarile in care nu se vorbeste spani-ola, ca Franta, Elvetia, Canada si, in special, in Statele Unite. Opt din cele unsprezece piese ale albumului au devenit single-uri: “Ciega, Sordomuda”, Moscas en la Casa”, No Creo”, “Inevitable”, “Tu”, “Si Tu Te Vas”, “Octavo Día” si renumitul “Ojos Asi”. Primul album live al Shakirei a fost compus din “Estoy Aqui” si piesele de pe “¿Dónde Están Los Ladrones?”.

In martie 2.000, Shakira a plecat in Turneul Anfibio, un turneu de 2 luni in Statele Unite si America Latina. In august 2.000 a castigat un premiu la MTV Video Music Awards, la categoria “People's Choice - Favorite International Artist”.2001 – 2004 – Succes la nivel mondial

In anul 2001, in urma succesului inregistrat de albumul “¿Dónde Están Los Ladrones?”, Shakira a inceput sa lucreze la un album in limba engleza, care sa combine mai multe stiluri. Colaborand cu Gloria Estefan ea a inregistrat versiuni in limba engleza a piesei “¿Dónde Están Los Ladrones?. Mai tarziu s-a decis sa nu mai foloseasca tradu-ceri ale pieselor mai vechi in album si a lucrat mai mult de un an pentru a scoate un mate-rial nou. Rezultatul a fost albumul “Laundry Service”. Desi a fost creat cu intentia de a fi vandut unui public vorbitor de limba engleza, albumul rock cu influente ale dansului spa-iol, a inclus si patru piese in limba spaniola, printre care si "Que Me Quedes Tú". Unii critici apreciau ca Shakira nu prea a avut inspiratie scriind in limba engleza, dar albumul “Laundry Service” a fost un succes, fiind vandut in peste 15 milioane de copii in lumea intreaga, aducand fanilor hituri ca “Whenever, Wherever”, ”Underneath Your Clothes”, “Te Dejo Madrid”, “Objection (Tango)”, si “The One”. Acest album a ajutat-o pe Shakira sa isi stabileasca pozitia intre primele locuri pe piata nord-americana.

In septembrie 2002, Shakira a castigat premiul “Viewer's Choice” la MTV Video Music Awards cu piesa “Suerte”. In octombrie, acelasi an a castigat 5 premii MTV Video Music Awards Latin America pentru Best Female Artist, Best Pop Artist, Best Artist—North (Region), Video of the Year (for “Suerte”), and Artist of the Year.


Shakira a stat in spatele reflectoarelor pentru vreo 2 ani, anuntand proiectul “Oral Fixation” pentru inceputul anului 2005. “Fijación Oral Vol. 1”, primul album al proiectului, a fost lansat pe 3 iunie 2005 in Irlanda, pe 6 iunie in Europa, iar pe 7 iunie in America si Australia. Single-ul “La Tortura”, care este o colaborare cu Alejandro Sanz, a fost lansat ca single in aprilie si a castigat succes pe scara larga, rezistand 25 de sapta-mani pe locul I in Billboard Hot Latin Tracks.

Acest album s-a vandut in peste un milion de copii in doar trei zile. Pana in prezent albumul s-a vandut in peste 7 milioane de copii.

Inainte de lansarea albumului “Oral Fixation vol.2”, Shakira a aparut la MTV Europe Music Awards de la Lisabona unde a cantat piesa “Don’t Bother”, extrasul pe single de pe acest album, doar cu cateva minute inainte de a castiga un premiu la catego-ria Best Female Artist.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.