Sfidarile totalitare - comunismul

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.89

nivel: Liceu

Revolutia rusa din februarie 1917 avusese mai multe semnificatii din perspectiva Vaticanului, intre care speranta, mult mai veche, a "convertirii" rusilor in sensul depasiriii schismei in avantajul Bisericii catolice. Dar sperantele misionare ale Romei erau temperate de ratiuni geopolitice. In acest sens, Sf. Scaun avea de infruntat suspiciunile Poloniei, un eventual acord cu Rusia putand periclit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sfidarile totalitare - comunismul

Revolutia rusa din februarie 1917 avusese mai multe semnificatii din perspectiva Vaticanului, intre care speranta, mult mai veche, a "convertirii" rusilor in sensul depasiriii schismei in avantajul Bisericii catolice. Dar sperantele misionare ale Romei erau temperate de ratiuni geopolitice. In acest sens, Sf. Scaun avea de infruntat suspiciunile Poloniei, un eventual acord cu Rusia putand periclita relatiile cu Polonia dar si cu Ucraina. In vara anului 1917, ca urmare a negocierilor purtate de mons.

der Ropp cu guvernul Kerenski s-a semnat un acord potrivit caruia s-a recunoscut dreptul Bisericii Catolice de a organiza cinci dieceze incadrate cu 600 de preoti. Dupa cucerirea puterii de catre bolsevici, episcopatul catolic din Rusia avea pareri impartite cu privire la atitudinea ce trebuia adoptata. Spre deosebire de patriarhul Tihon al Bisericii Ortodoxe Ruse, mons. der Ropp s-a abtinut de la condamnarea publica a decretului din 23 ianuarie 1918 cu privire la separarea bisericii de stat si a scolii de biserica.

Primul protest al mons. der Ropp a vizat o decizie a ministerului Justitiei potrivit careia credinciosii urmau sa se grupeze in asociatii alcatuite din minimum 20 de persoane. Spre deosebire de mons. der Ropp a carui atitudine flexibila fata de autoritatile bolsevice se baza pe convingerea ca regimul nu va rezista multa vreme, episcopul Butkiewicz pleda pentru o atitudine intransigenta fPrimul contact direct intre Sf. Scaun si regimul bolsevic a fost prilejuit de telegrama papei Benedict al XV-lea, transmisa prin cardinalul secretar de stat, Pietro Gasparri, cardinalul secretar de stat, liderului noului regim bolsevic, V.I. Lenin, la 12 martie 1918, in care solicita stoparea persecutiilor religioase in Rusia.

Pe fondul inrautatirii situatiei din Rusia, agravata de razboiul civil, mons. der Ropp a fost arestat, iar in urma manifestatiei orzganizate de credinciosii catolici la Petrograd, in 25 mai 1919, a fost transferat la Moscova si ulterior eliberat. Primele discutii intre reprezentanti ai regimului bolsevic si ai Sf. Scaun au urmarit posibilitatea realizarii unui acord privind organizarea si activitatea pe care urma sa o desfasoare in Rusia misiunea de asistenta si ajutorare a populatiei proiectata de Sf. Scaun.

In paralel s-au angajat si discutii exploratorii privind posibilitatea semnarii unui acord prin care sa se reglementeze activitatea religioasa si de asistenta a Bisericii catolice, schita fiind definitivata in decembrie 1921 de reprezentantul Rusiei, W. Woronski, si cel al Sf. Scaun, mons. Pizzardo. Insa, la inceputul anului 1922 acest proiect a fost abandonat. In schimb, la 12 martie 1922 a fost semnat acordul ce preciza modalitatile de actiune ale misiunii de asistenta, condusa de mons. ata de bolsevici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.