Sfera finantelor intreprinderii

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Liceu

Pentru ca un circuit să fie eficient trebuie să răspundă unor cerințe:
orice circuit trebuie să întrunească un număr de participanți plasați în aceleași condiții:orice circuit trebuie, să permită răspândirea largă a informațiilor asupra costului minim (transparență).

Un circuit este eficient dacă prețul la a cărei stabilire se situează totdeauna în echilibru, ref[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sfera finantelor intreprinderii

Pentru ca un circuit să fie eficient trebuie să răspundă unor cerințe:
orice circuit trebuie să întrunească un număr de participanți plasați în aceleași condiții:orice circuit trebuie, să permită răspândirea largă a informațiilor asupra costului minim (transparență).

Un circuit este eficient dacă prețul la a cărei stabilire se situează totdeauna în echilibru, reflectând astfel ansamblul informațiilor cunoscute. Un astfel de circuit eficient concură la minimizarea riscurilor făcând inutilă apariția operațiunilor de arbitraj;
-orice circuit trebuie să permită unui participant potențial de a intra în circuit sau de a ieși din circuit. Pentru aceasta este necesar ca activele să fie ușor transmisibile, ușor lichide și evaluabile (deschiderea);

Schimburile între doi agenți economici se efectuează pe bază de monedă sau de înlocuitori ai acesteia. La fluxurile de bunuri reale și servicii spre întreprindere sau de la întreprindere, corespund fluxuri monetar-financiare în contrapartidă sau induse. Aceste fluxuri decalate în timp vor da naștere la "bunuri" sau "produse" financiare. Totodată, întreprinderile, fără un schimb comercial prealabil, pot să schimbe monedă în cursul unor operațiuni specifice, numite operațiuni financiare.

Înființarea și începerea activității întreprinderii este legată de constituirea capitalului acesteia, respectiv de legăturile ei cu piața financiară și bancară. Prin emiterea de acțiuni, obligațiuni și contractarea de credite bancare sau prin capitalizarea unei părți din rezultatele obținute, operațiuni financiare pure, întreprinderea își constituie sau sporește capitalul total.

Deci, capitalul întreprinderii se formează prin fluxuri finanŹciare autonome din acumulări financiare anterioare din afara întreprinderii sau din întreprindere, fluxuri care își au originea în operațiuni independente de cele de producție și care conduc la modificarea cantitativă sau a naturii diferitelor active financiare.
Aceste operațiuni pot fi repartizate în trei categorii: de preț, de aport de capital și de împrumut, cu consecințe diferite.

Astfel, dacă întreprinderea hotărăște să se împrumute sau să-și ramburseze datoriile, ea sporește, respectiv diminuează soldul de active (disponibilități bănești) și îndatorarea. Deci, acest tip de operațiuni are o influență directă asupra cantității de active financiare de care dispune.

Dacă, însă, transformă o parte din portofoliul său de active financiare (acțiuni deținute la capitalul social al altor societăți comerciale în scopul efectuării unor operațiuni speculative pe piața financiară) în participațiuni (active deținute pe termen îndelungat pentru controlul gestiunii altor societăți comerciale și încasarea de dividende), această operațiune modifică natura activelor întreprinderii.

Fluxurile financiare autonome prin care se constituie capitalul întreprinderii stau la baza fluxurilor monetar-financiare complemenŹtare fluxurilor reale.

Cea de-a doua categorie de fluxuri financiare autonome este legată de obținerea și repartizare profitului întreprinderii. în acest caz, în principal, relația se stabilește între întreprindere și stat pentru plata obligației privind impozitul pe profit și a celorlalte forme ale venitului net al statului cuprinse în preț (alte impozite, contribuții, taxe de consumație), dar și în încasarea unor subvenții de la buget sau beneficierea de unele înlesniri sau scutiri la plata obligațiilor față de stat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.