Sfarsitul istoriei

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.83

nivel: Facultate

Prin urmare, "sfarsitul istoriei" insemna ca nu se mai asteapta progrese ulterioare ale principiilor de baza si institutiilor sistemului care a castigat Razboiul Rece, raspunsurile la toate marile intrebari ale evolutiei istorice fiind deja "adjudecate". In aceasta perspectiva optimista, dupa incheirea erei bipolare ar fi urmat o evolutie graduala spre o pace mondiala sub auspiciile liberalismului[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sfarsitul istoriei

Prin urmare, "sfarsitul istoriei" insemna ca nu se mai asteapta progrese ulterioare ale principiilor de baza si institutiilor sistemului care a castigat Razboiul Rece, raspunsurile la toate marile intrebari ale evolutiei istorice fiind deja "adjudecate". In aceasta perspectiva optimista, dupa incheirea erei bipolare ar fi urmat o evolutie graduala spre o pace mondiala sub auspiciile liberalismului.

2. Imediat dupa atacurile teroriste din septembrie a devenit evident ca ipoteza lui Fukuyama, este supusa unui test extrem de sever. Reintrarea violenta in istorie devenea evidenta, si o alta ipoteza, in egala masura simplificatoare, cea a ciocnirii civilizatiilor, formulata de Samuel Hungtington (1993) parea mai in masura sa explice atacarea obiectivelor de pe teritoriul american. Din fericire, atat administratia americana cat si aliatii din coalitia antiterorista au respins cu fermitate cantonarea strategiei de raspuns la amenintarile asimetrice in astfel de formule riscante,

subliniind explicit ca razboiul pe care il poarta nu este un conflict al civilizatiei vestice impotriva Islamului, la fel cum atacarea Afghanistanului nu a reprezentat un razboi impotriva poporului afghan, ci a regimului taliban si a retelei Al Qaeda. 3. Fukuyama a raspuns criticilor intr-un articol din iarna anului 2002, sustinandu-si in continuare ipoteza, pe care o reconsidera sub impactul evenimentelor:
" In urma cu mai mult de 10 ani, am sustinut ca am ajuns la sfarsitul istoriei (...)

Consider ca aceasta ipoteza ramane corecta, in pofida evenimentelor de dupa 11 septembrie: modernitatea, asa cum este reprezentata de Statele Unite si celelalte democratii dezvoltate, va ramane forta dominanta in politica mondiala iar institutiile bazate pe principiile vestice ale libertatii si egalitatii vor continua sa se raspandeasca in jurul lumii"( Francis Fukuyama, 2002a: pag.7)

9/11 reprezinta in perspectiva autorului o provocare reala la adresa modernizarii, dar, in cele din urma, nu una suficient de convingatoare. Islamismul radical (pe care Fukuyama il defineste ca "islamo-fascism" - doctrina radical intoleranta si antimoderna care a castigat teren in multe zone ale lumii musulmane in anii 80 -90) sfideaza intr-un mod mai acut decat comunismul ideologia liberala. Fukuyama considera insa ca islamismul fundamentalist nu poate oferi pe termen lung o alternativa realista la liberalism ca ideologie de guvernare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.