Sfantul Toma D'Aquino

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.58

nivel: Liceu

Planul lucrarii se prezinta sub forma unor probleme sau intrebari, sistematizate dupa criteriile mentionate, avand urmatoarea structura: Prima pars contine 119 probleme si expune doctrina sacra sau studiul despre Dumnezeu ca principiu al fiintei, precum si ierarhia divina si doctrina creatiei. Secunda pars (303 probleme) trateaza omul in relatia sa cu Dumnezeu si se ocupa de scopul omului, actiuni[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sfantul Toma D'Aquino

Planul lucrarii se prezinta sub forma unor probleme sau intrebari, sistematizate dupa criteriile mentionate, avand urmatoarea structura: Prima pars contine 119 probleme si expune doctrina sacra sau studiul despre Dumnezeu ca principiu al fiintei, precum si ierarhia divina si doctrina creatiei. Secunda pars (303 probleme) trateaza omul in relatia sa cu Dumnezeu si se ocupa de scopul omului, actiunile umane, pasiuni si obiceiuri, vicii si pacate, legislatie si gratia divina.

O a doua diviziune a partii secunde trece la probleme cum ar fi credinta, speranta, prudenta, temperanta, minunile. In fine, Tertia pars (90 probleme, plus un supliment de alte 99) trateaza despre intrupare, despre viata lui Hristos, sacramente, botez, Euharistie, penitenta, casnicie.Raportul ratiune-credinta.Problema raportului si a necesitatii stabilirii unui acord intre ratiune si credinta este o prima conditionare a dezvoltarii filosofiei tomiste.

Daca ratiunea acopera intregul domeniu al filosofiei, aceasta nu trebuie sa se ocupe decat de ceea ce este accesibil inteligentei naturale si demonstrabil cu ajutorul ei. Pe de alta parte, revelatia, autoritatea lui Dumnezeu este temeiul si domeniul teologiei. Filosofia va avea principiile argumentarii in ratiune, teologia va argumenta intemeindu-se pe revelatie. Exista insa un acord de drept intre ratiune si credinta ca si intre filosofie si teologie. Folosite corect, ele nu pot sa ne insele, caci nu pot exista doua adevaruri . De aici decurg doua sarcini importante pentru filosofie, una negativa (critica) si una pozitiva (constructiva).

Mai intai, ratiunea este datoare sa se critice pe sine, corectandu-se, atunci cand una din concluziile sale contrazice dogma, fara insa a folosi revelatia sau dogma ca argument suprem ci doar ca semnal al erorii; argumentele deciziei oricarei respingeri filosofice trebuie sa apartina ratiunii.A doua sarcina a filosofiei este aceea de a intelege tainele revelatiei, acolo unde este posibil prin vointa lui Dumnezeu. Filosoful este dator sa inteleaga si sa explice cuvantul lui Dumnezeu. Acest lucru inseamna ca, alaturi de teologia revelata, exista si un discurs rational despre divinitate, o teologie naturala, care nu concureaza teologia revelata si nici nu reprezinta toata filosofia.

Este o completare a teologiei revelate si o incununare pentru filosofie. Caci, spune Toma, nu exista nici un motiv pentru care acele lucruri ce pot fi invatate prin stiinta filosofiei, in masura in care pot fi cunoscute de ratiunea naturala, sa nu poata fi invatate si printr-o alta stiinta in masura in care apartin revelatiei. De unde urmeaza ca teologia inclusa in doctrina sacra difera in genul sau de acea teologie care este parte a filosofiei.

Desi raportul ratiune-credinta fusese o preocupare centrala pentru majoritatea ganditorilor medievali anteriori, aceasta distinctie neta intre cele doua genuri ale teologiei pe care o realizeaza Toma reprezinta maturitatea absoluta a tuturor acestor cautari. La Toma, optiunea pentru Aristotel este hotaratoare. Obiectele naturale, cauzele secunde, au o actiune si o esenta reala, fiind chiar singurele inteligibile pentru om; quidditatea lucrului material este obiect prim al cunoasterii.

Intelectul poate sa cunoasca fara vreo interventie exterioara, avand activitate proprie iar ceea ce este separat potrivit intelectiei nu poate fi separat si potrivit existentei, asa cum proceda Platon. Astfel, genurile si speciile sunt pur intelectuale.Ontologia lui Toma. Fiinta, esenta, existenta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.