Sfantul Scaun si Europa Central-Rasariteana de la sfarsitul Primului Razboi Mondial

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Potrivit lui Bryan Wilson, secularizarea constituie "procesul prin care institutiile, actiunile si constiinta religioasa isi diminueaza semnificatia lor sociala". Intre punctele vulnerabile ale acestei teorii se mentioneaza absenta unui cadru teoretic satisfacator examinarii procesului de modernizare a unor societati in care religia are un rol major (de pilda, Iran). Alte critici reproseaza viziun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sfantul Scaun si Europa Central-Rasariteana de la sfarsitul Primului Razboi Mondial

Potrivit lui Bryan Wilson, secularizarea constituie "procesul prin care institutiile, actiunile si constiinta religioasa isi diminueaza semnificatia lor sociala". Intre punctele vulnerabile ale acestei teorii se mentioneaza absenta unui cadru teoretic satisfacator examinarii procesului de modernizare a unor societati in care religia are un rol major (de pilda, Iran). Alte critici reproseaza viziunea determinista asupra societatii.
B). Teoria sistemului social:

S-a conturat la sfarsitul anilor 60. In cazul acestei teorii accentul cade pe relatiile sociale, economice si politice care creeaza interdependente intre societati. Potrivit teoriei, aparitia acestor relatii in secolul al XVI-lea s-a datorat dezvoltarii schimbului international si diplomatiei. Treptat, sistemul a devenit forta motrice a capitalismului si s-a extins, pana la finele secolului al XIX-lea, la nivel mondial. Aceasta paradigma isi are originea in unele derivatii ale marxismului. Astfel se explica, pe de o parte, prioritatea acordata conditiilor materiale si neglijarea credintelor si/sau institutiilor religioase, pe de alta parte.

Aplicatiile acestei teorii au avut in vedere maniera in care schimbarile pe termen scurt in economia mondiala pot afecta stabilitatea institutiilor religioase. Succesul teoriei s-a datorat accentului pus pe cresterea interdependentei statelor-natiuni, extrem de vizibila in prezent. Criticii reproseaza acestei teorii determinismul si mecanicismul.

Este legata de asa-numita Scoala de la Frankfurt, aparuta in contextul intelectual destul de agitat de la sfarsitul celui de la doilea razboi mondial. A inregistrat un succes deosebit in Europa, iar din anii 80 in Statele Unite, ca urmare a faptului ca a adoptat o atitudine critica atat fata de totalitarismul de sorginte sovietica cat si fata de "consumismul" american. O contributie majora la cristalizarea acestei teorii a avut-o Jurgen Habermas, care a elaborat un "model eclectic al evolutiei culturale" in care se regasesc atat elemente din teoria modernizarii cat si elemente marxiste.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.