Sfantul Ioan Botezatorul

3x puncte

categorie: Religie

nota: 9.98

nivel: Gimnaziu

Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in satul Ein-Kerem langa Ierusalim si este fiul Elisabetei (verisoara Mariei, mama lui Iisus) si al rabinului rural Zaharia. Nasterea lui a fost anuntata de Arhangelul Gavril care i-a transmis, totodata, preotului Zaharia, cand acesta se afla in templu, numele pe care Dumnezeu l-a harazit copilului, Ioan. A venit pe lume cu aproximativ sase luni inaintea lui Iis[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sfantul Ioan Botezatorul

Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in satul Ein-Kerem langa Ierusalim si este fiul Elisabetei (verisoara Mariei, mama lui Iisus) si al rabinului rural Zaharia. Nasterea lui a fost anuntata de Arhangelul Gavril care i-a transmis, totodata, preotului Zaharia, cand acesta se afla in templu, numele pe care Dumnezeu l-a harazit copilului, Ioan. A venit pe lume cu aproximativ sase luni inaintea lui Iisus.
Predicator ascet, a activat la varsta adulta, numai in preajma raului Iordan. Predicile sale poarta amprenta radicalismului esenian, anuntand iminenta Apocalipsei si a "Judecatii de Apoi", indemnand la pocainta, botez si ispasirea pacatelor.

L-a criticat public in mod repetat pe tetrarhul Herodes Antipas, pentru culpa de a se fi casatorit cu Herodia, fosta sotie a fratelui vitreg, fapt care a atras intemnitarea sa. La o petrecere cu multi oaspeti, Salomeea (14-15 ani), fiica Herodiei, ar fi dansat in fata tatalui sau vitreg, Herodes Antipas, solicitandu-i capul lui Ioan Botezatorul, in schimbul favorului de a-i deveni amanta. Ioan Botezatorul ar fi fost ucis in aceeasi seara, prin decapitare, capul fiind adus Salomeei pe o tava.

Trupul lui Ioan Botezatorul ar fi fost dus de sustinatorii sai in localitatea Sebastia (azi in Cisiordnia), unde ar fi fost ingropat. Imparatul roman anticrestin Julianus Apostata (360-363) ar fi ars ramasitele lui Ioan Botezatorul, imprastiindu-i cenusa. Capul ar fi fost salvat si dus la Alexandria (Egipt), apoi la Constantinopol (Turcia), de unde a fost dus in provincia Poitou (Franta) de catre regele francon Pippin III (715-768). Din trup ar mai fi ramas nearse numai un brat si un deget. Iisus a inceput activitatea publica numai dupa moartea lui Ioan Botezatorul.

Anual, la data de 24 iunie, se celebreaza in lumea crestina nasterea lui Ioan Botezatorul, o mare exceptie facuta acestuia, intrucat sfintii si martirii sunt comemorati in ziua mortii lor, considerata a fi ziua nasterii lor pentru Imparatia Cerurilor. Cultul sau s-a dezvoltat, iar Biserica, atat in Rasarit, cat si in Apus, i-a consacrat cateva sarbatori importante: Soborul Sf. Ioan Botezatorul (7 ianuarie), Nasterea lui Ioan Botezatorul (24 iunie) si Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul (29 august).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.