Sexualitate

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.17

nivel: Facultate

Sexualitate
1.2. PUBERTATEA SAU TRECEREA DE LA COPILĂRIE LA ADOLESCENȚĂ
Chiar de la 2-3 ani, copiii știu deja diferența dintre o fetiță și un băiat. Până mai târziu, la 6-8 ani, se joacă împreună. Între 8-13 ani preferințele se îndreaptă către partenerii de același sex, cu care discută dar mai ales se joacă.

Sexualitate
La începutul adolescenței 13-15 ani, se c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sexualitate

Sexualitate
1.2. PUBERTATEA SAU TRECEREA DE LA COPILĂRIE LA ADOLESCENȚĂ
Chiar de la 2-3 ani, copiii știu deja diferența dintre o fetiță și un băiat. Până mai târziu, la 6-8 ani, se joacă împreună. Între 8-13 ani preferințele se îndreaptă către partenerii de același sex, cu care discută dar mai ales se joacă.

Sexualitate
La începutul adolescenței 13-15 ani, se constată o perioadă în care grupările preferențiale cuprind și fete și băieți. Se distrează împreună, participă la diferite jocuri sportive sau de societate, ascultă muzică, dansează, încep să se studieze reciproc cu tot mai mult interes, urmând apoi primele sentimente, întâlniri și experiențe sexuale (de obicei sărut, mângâiere).

Pubertatea, numită și vârsta critică, este o perioadă în care organismul uman trece prin transformări majore, fizice, emoționale, mentale și sociale. Debutează în jurul vârstei de 10-11 ani la fete și la 13-14 ani la băieți, având o durată de 2-3 ani . Unele dintre aceste modificări sunt influențate de începerea funcționării gonadelor sub acțiunea fipofizei și a producerii de hormoni sexuali, conferind caracterele sexuale secundare organismului tinerilor puberi. Alte modificări apar ca rezultat al realităților sociale , cel mai adesea legate de o nevoie mai mare de independență.

Schimbările survenite în organismul fetelor sunt datorate hormonului sexual feminin primar, numit estrogen . Sânii încep să se dezvolte, apare părul axilar, pubian și pe picioare. Începe să se producă menstruația, ca urmare a eliberării lunare a unui ovul de către ovar (ovulația). Fetițele se nasc cu toate ovulele pe care le vor avea în cursul vieții (aprox. 200 000 în fecare ovar). Din acest moment fata poate procrea, dar organismul nu este destul de matur și nu este recomandată sarcina la această vârstă.

De asemenea apar modificări ale corpului: șoldurile și coapsele se dezvoltă mai mult în comparație cu talia. Fetița capătă aspect de femeie. În această perioadă începe să se manifeste interesul pentru băieți, ca parteneri de afecțiune și intimitate. Ele observă că atunci când au gânduri sexuale sau vise erotice labiile mici se umezesc. Apar încercările de a-și produce plăcere sexuală prin masturbare, practică normală în pubertate, când încearcă să-și cunoască propriul corp și propriile senzații legate de sexualitate. Unele dintre fete pot să constate că interesul lor este dirijat spre femei, astfel încât orientarea lor sexuală este homosexuală, iar ele pot deveni lesbiene.

Schimbările ce survin în organismul băieților la pubertate se datorează hormonului sexual masculin numit testosteron . El determină creșterea părului axilar, pubian, pe tors și pe față. Apar modificări ale vocii, care se îngroașă, ale musculaturii și osaturii, care se dezvoltă mai mult în regiunea umerilor și toracelui. Ei observă că penisul și scrotul se măresc iar noaptea au poluții nocturne, ca urmare a eliberării în timpul somnului a unei cantități de spermă, lucru normal de altfel, care indică maturarea testicolelor și începerea procesului de spermatogeneză.

Atunci când au vise erotice apare erecția. Tot în această perioadă apare masturbarea sau onania, ca urmare a încercării de a-și cunoaște corpul și de a descoperi propriile trăiri sexuale. Ei sunt din ce în ce mai interesați de persoanele de celălalt sex ca parteneri în dragoste, afecțiune, intimitate și sex. Unii pot manifesta aceste sentimente pentru cei de același sex, aceasta putând fi doar o curiozitate sau însemnând că orientarea lor sexuală este homosexuală.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.