Servirea si organizarea meselor de banchet

1x punct

categorie: Marketing

nota: 7.73

nivel: Liceu

Se marcheaza locul pentru fiecare persoana (cuver) folosindu-se dimensiunile scaunelor de la mesele respective. Scaunele se aseaza paralel cu laturile mesei pe o parte si pe alta a acesteia sau numai pe o singura parte lasandu-se o distanta de 10- 15 cm intre ele ,pentru servirea preparatelor bauturilor si a debarasarii meselor
Farfuriile intinse suport se aseaza in dreptul fiecarui scau[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Servirea si organizarea meselor de banchet

Se marcheaza locul pentru fiecare persoana (cuver) folosindu-se dimensiunile scaunelor de la mesele respective. Scaunele se aseaza paralel cu laturile mesei pe o parte si pe alta a acesteia sau numai pe o singura parte lasandu-se o distanta de 10- 15 cm intre ele ,pentru servirea preparatelor bauturilor si a debarasarii meselor
Farfuriile intinse suport se aseaza in dreptul fiecarui scaun la distante egale intre ele .Se evita pe cat posibil ca acestea sa nu se aseze la inbinarea a doua mese.

Celelalte obiecte de inventar de baza sau auxiliare necesare servirii si consumarii preparatelor si bauturilor se aranjeaza pe blatul meselor cu respectarea regulilor privind manipularea acestora si de aranjare a meselor. O atentie deosebita se va acorda masurilor organizatorice ce trebuie loate pentru procurarea florilor,aranjarea vazelor,suporturilor de lumanari si a altor elemente decorative precum si de efectuarea operatiunilor de decorare a meselor.Se recomanda sa se evite folosirea de flori sau vase inalte.La decorarea meselor pot contribui si servetele impaturite in forme diferite:con,val,evantai,plic etc.

CAPITOLUL 2.
Servirea meniurilor pentru banchet
La servirea preparatelor si a bauturilor,in cadrul meselor festive,se vor respecta regulile privind transportul,prezentarea si servirea acestora precum si succesiunea operatiilor.Tinand seama de numarul mare de clenti care sunt serviti la o masa de banchet,de ordinea gastronomica si de periodicitatea serviri si consumarii preparatelor si bauturilor se vor folosi sistemele de servire directe cu ajutorul clestelui sau lusului si la farfurie.In acest scop,fiecarui chelner,se repartizeaza grupuri de maxim 14-16 consumatori,care pot fi serviti indiferent de sex varsta etc.

Pentru a crea un cadru cat mai festiv ,al servirii se organizeaza deplasarea chelnerilor,,in sir Indian"la iesirea din oficiu si prezentarea care trebuie sa conduca sis a coordoneze toate operatiunicle ce se executa de intreaga formatie de chelneri.Asfel in oficiu fiecare chelner preia platoul cu preparate sau tavile cu bauturi asezate pe antebratul sip alma stanga acoperite cu ancarul impaturit.

Chelnerii sunt asezati unul in spatele celuilalt,primul fiind cel care va servi consumatorii de la masa cea mai indepartata de oficiu,iar ultimul de masa cea mai apropiata.Ajunsi in dreptul grupului de consumatori stability pentru a fi serviti ,chelnerii asteapta de la chelnerul principal semnalul de incepere a operatiunilor de prezentare si de servire ,intr-un ritm care sa permita ca toti chelnerii sa termine servirea in acelasi timp.

Sistemul de servire cu ajutorul clestelui sau lusului consta in aducerea de la sectie a preparatelor portionate si montate pe obiectele de servire, ca: platouri, boluri, supiere, legumiere, care se aseaza pe antebratul si palma stanga, pe care in prealabil a fost asezat ancarul. Se prezinta pe partea stanga a clientului si pe aceeasi parte se si serveste, apropiindu-se marginea obiectului cu ajutorul caruia s-a transportat preparatul respectiv, de marginea farfuriei asezate in prealabil pe masa, in fata clientului.

Cu mana dreapta se prinde clestele sau lusul si cu miscari ordonate, sigure, se trece preparatul in farfurie. D u p a ce a fost servita cantitatea prevazuta in reteta pentru o portie si comandata, clestele sau lusul se aseaza pe obiectul de servire se trece prin spatele clientului servit, deci spre dreapta, pentru a se efectua aceleasi operatii la alt client. In cazul in care nu se poate circula prin spatele clientului, din cauza ca masa este asezata langa un stalp sau langa un perete, se va ridica farfuria clientului pe partea dreapta a acestuia si se va folosi un alt sistem de servire. adecvat situatiei respective: la gheridon, prin folosirea altui lucrator etc.

Sistemul de servire direct se foloseste la servirea celor mai multe feluri de preparate (cu exceptia celor mai fragile: oua ochiuri. creier pane etc.), cand timpul de servire este redus, iar personalul are calificarea necesara pentru a sti sa manuiasca clestele, sa prezinte preparatele si sa le portioneze in mod egal. Acest sistem scoate in evidenta nivelul de pregatire profesionala al personalului. Se foloseste in mod curent in toate unitatile publice de alimentatie, unde servirea se face de catre chelner.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.