Servirea meselor pentru banchet

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.63

nivel: Liceu

ORGANIZAREA MESELOR PENTRU BANCHET
Organizarea si participarea la mese pentru banchet a incetat sa mai fie o simpla actiune de curtoazie, protocolara devenind o de intalnire relaxanta intre prieteni sau intre echipe,o modalitate de lucru, un instrument care, folosind adecvat cadrul mai putin oficial in care se desfasoara, poate permite atat realizarea unor contacte mai stranse intre partic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Servirea meselor pentru banchet

ORGANIZAREA MESELOR PENTRU BANCHET
Organizarea si participarea la mese pentru banchet a incetat sa mai fie o simpla actiune de curtoazie, protocolara devenind o de intalnire relaxanta intre prieteni sau intre echipe,o modalitate de lucru, un instrument care, folosind adecvat cadrul mai putin oficial in care se desfasoara, poate permite atat realizarea unor contacte mai stranse intre participanti, cat si discutarea sau chiar rezolvarea unor probleme de munca.

Reusita unor astfel de mese, atingerea scopului urmarit, depind atat de oportunitatea actiunii si de alegerea oaspetilor, cat si de priceperea si tactul cu care gazda invita, primeste si se ocupa de invitati.

In general, organizarea meselorde banchet trebuie sa urmareasca un obiectiv precis, sa constituie o actiune de munca, care sa contribuie la sustinerea si dezvoltarea activitatii organizatorului, la largirea si intarirea contactelor cu persoanele invitate.

Alegerea invitatilor, ca nivel si numar, este determinata de:
-importanta persoanei sau delegatiei in cinstea careia este oferita masa;
-scopul care se urmareste;
-nivelul la care are loc actiunea respectiva.

Transmiterea si primirea invitatiilor reprezinta primul contact al organizatorului mesei cu cel invitat, astfel ca modul in care se deruleaza acest moment va contribui sau nu la reusita actiunii. Transmiterea invitatiilor se face dupa ce in prealabil, persoanele care urmeaza a fi invitate au fost consultate asupra datei si posibilitatii de participare.

Mentionarea ocaziei sau scopului pentru care se face invitatia este un semn de respect si consideratie fata de cel invitat. Textul invitatiei va fi redactat in numele celui care va oferi masa si va fi adresata persoanei si nu functiei celui invitat.

Plasamentul la masa
Locul de onoare este asezat totdeauna pe latura care ofera, in functie de incapere, privirii ocupantului fie usa de intrare, fie fereastra daca usa este laterala, fie, in cazul in care si usa si fereastra sunt asezate lateral, perspectiva cea mai larga. Plasamentul se face intotdeauna dupa ce a fost stabilita ordinea de precadere, atat a barbatilor cat si a femeilor.

Pentru a inlesni identificarea locului la masa al fiecarui invitat, se vor folosi cartonase dreptunghiulare pe care scrie numele persoanei respective. Cand numarul invitatilor este mare, pentru a se evita circulatia in jurul mesei pentru identificarea plasamentului la masa, se foloseste al doilea rand de cartonase pe care este schitat planul general al mesei si este marcat locul invitatului.

In functie de numarul participantilor si formatul mesei, poate fi alcatuit un tablou cu plasamentul general, care se expune la loc vizibil pentru orientarea oaspetilor. Se pot avea in vedere si solutii combinate, de plasament la masa in forma de potcoava cu mese rotunde sau dreptunghiulare, in functie de nivelul participarii la actiuni si numarul invitatilor.

In situatia cand la o masa se invita o persoana cu grad mai mare ca cel al gazdei, aceasta din urma poate ceda locul sau acesteia. In caz contrar, persoana cu gradul mai mare va ocupa locul din dreapta oaspetelui principal. Cand gazda este un celibatar sau sotia este absenta, se obisnuieste ca locul de onoare din fata gazdei sa fie oferit sotiei invitatului cu gradul cel mai mare.

Cand se doreste sa se acorde oaspetelui de onoare (necasatorit sau a carei sotie este absenta) o atentie deosebita, locul de onoare va fi cel din fata sotiei gazdei. In acest caz, gazda-barbat se aseaza fie la dreapta primei femei, fie pe ultimul loc - ceea ce este mai politicos. In functie de nivelul la care are loc actiunea, in situatia in care exista, locul translatorului poate fi: in spatele gazdei sau la masa, in stanga ei.

Aranjarea corecta si cu gust a mesei creeaza o ambianta placuta si usureaza atat serviciul ospatarilor, cat si consumul mancarurilor pregatite. Aranjarea meselor pentru banchet se face ]n functie de indicatiile date de catre organizator, de meniul comandat si mai ales de spatiul si forma salii in care acesta va fi organizat.

Este necesar ca mesele sa fie ceva mai inalte, decat cele obisnuite (90-100 cm). Latimea pana la 1,5m. Spatiul pentru fiecare invitat este de 15-20cm. Masa nu trebuie sa fie mai lunga de 10m.

Amplasarea meselor depinde de suprafata salii si constructia arhitecturala a ei, mesele se aranjeaza sub forma de literele. Distanta dintre mese, mese si perete trebuie sa fie nu mai mica de 1,5m pentru a permite invitatilor sa se miste liber. Se mai pun si mese auxiliare pentru vesela, scrumiere, chibrite, tigari, servetele utilizate.

In functie de aceste considerente, masa de banchet poate lua forma de I, cea mai simpla si mai usor de aranjat, forma de E, F, L, 0,T,U sau forma de pieptene.

Cu referire la mesele in forma de T, potcoava sau U, plasamentul oaspetilor se va realiza pina la completarea bratelor laterale, insa a doua parte laterala a mesei centrale nu se va ocupa, pentru a nu diminua importanta prezidiului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.