Serviciul public, functia publica si functionarii administratiei publice

5x puncte

categorie: Drept

nota: 7.92

nivel: Facultate

Textul constitutional ne ofera cateva puncte de reper importante pentru conturarea cadrului legislativ ce are ca obiect functia publica. Articolul 41 consacra dreptul la munca si protectie sociala, precum si libertatea de a munci. In articolul 73, la alineatul 3 sunt enumerate domeniile care vor fi reglementate prin lege organica si unde regasim la litera j "Statutul functionarilor publici", iar l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Serviciul public, functia publica si functionarii administratiei publice

Textul constitutional ne ofera cateva puncte de reper importante pentru conturarea cadrului legislativ ce are ca obiect functia publica. Articolul 41 consacra dreptul la munca si protectie sociala, precum si libertatea de a munci. In articolul 73, la alineatul 3 sunt enumerate domeniile care vor fi reglementate prin lege organica si unde regasim la litera j "Statutul functionarilor publici", iar la litera p, "Regimul general privind raporturile de munca, sindicatele, patronatele si protectia sociala". Articolul 41 face referire, fara indoiala, la toate categoriile de persoane incadrate in munca.

Din cauza folosirii insa a termenului de "salariati" la alineatul 2 al acestui articol, au aparut opinii potrivit carora textul respectiv nu ar privi si pe functionarii publici. O asemenea interpretare este exagerata, in conditiile in care dreptul la munca a devenit, dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, unul dintre constantele actelor constitutionale si a fost consacrat ca unul din drepturile fundamentale ale cetateanului. Pe de alta parte, distinctia continuta de articolul 73 releva faptul ca legiuitorul nostru constituant a vazut in raportul de functie publica altceva decat in raportul de munca.

Ea vine sa arate ca natura juridica si, in consecinta, regimul juridic este diferit in cazul functionarilor publici, respectiv al salariatilor. In cazul primilor suntem in prezenta unui regim juridic unilateral de drept public, in timp ce salariatii sunt supusi unui regim contractual de drept privat.3.2. Conceptia noului Statut al functionarilor publici Principiile care stau la baza exercitarii functiei publice, potrivit Statutului functionarilor publici - Legea nr. 188/1999 [6] (legea-cadru in materie), sunt: legalitate, impartialitate si obiectivitate; transparenta; eficienta si eficacitate; responsabilitate, in conformitate cu prevederile legale; orientare catre cetatean; stabilitate in exercitarea functiei publice; subordonare ierarhica.

Potrivit art. 2 alin. 1 din Statut, functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor de putere publica, de catre administratia publica centrala si locala. Functionar public este persoana numita intr-o functie publica. Functiile publice sunt prevazute in anexa la aceasta lege. Anexa inventariaza functiile publice generale si pe cele specifice. La finalul anexei, se precizeaza ca functiile publice generale altele decat cele prevazute se stabilesc cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, iar functiile publice specifice, altele decat cele mentionale in anexa, se pot stabili, tot cu avizul A.N.F.P., de catre autoritatile si institutiile publice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.