Serviciile bancare

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.94

nivel: Facultate

     TIPURI DE SERVICII

     Băncile furnizează clienților trei tipuri principale de servicii. Acestea sunt:

     1. Deschiderea de conturi bancare (de diferite tipuri);

      2. Facilități de împrumut (de credit);

      3. Servicii privind transferul fondurilor.

     1. Deschiderea de conturi bancare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Serviciile bancare

     TIPURI DE SERVICII

     Băncile furnizează clienților trei tipuri principale de servicii. Acestea sunt:

     1. Deschiderea de conturi bancare (de diferite tipuri);

      2. Facilități de împrumut (de credit);

      3. Servicii privind transferul fondurilor.

     1. Deschiderea de conturi bancare (de diferite tipuri)

     O bancă atrage bani de la clienții săi, prin conturi bancare, plătindu-le, în schimb, dobândă pentru depozitele constituite. Plata acestor dobânzi este o cheltuială pentru bancă.

     Atât pentru persoanele fizice, cât si pentru cele juridice, băncile deschid, în evidența lor, următoarele tipuri de conturi--:

     " conturi curente (la vedere ), în lei si/sau în valuta, conturi în care titularii pot face operatiuni de încasari si plati curente;

     " conturi de depozit (la termen), în lei si/sau în valuta, conturi în care depunerile se fac pentru un anumit termen, perioada în care titularii nu pot efectua nici depuneri în cont, nici plati din aceste conturi.

     În functie de anumite activitati specifice, pentru clientii persoane juridice, bancile mai deschid si alte tipuri de conturi, cum sunt:

     " conturi blocate, in care sunt depuse sume în lei si/sau în valuta, reprezentând capitalul social necesar constituirii unei societati comerciale. Dupa ce clientul prezinta la banca dovada înregistrarii societatii la Registrul Comertului, contul este deblocat, iar sumele sunt virate în contul curent al societatii;

     " conturi blocate cu destinație specială, sunt conturi în care disponibilitățile titularului sunt temporar blocate, în raport de o anumită operațiune, ca măsură de protecție pentru bancă si pentru buna desfăsurare a unor obligații de plată către străinătate (acreditive, garanții etc.). Ele se pot constitui, după caz, în lei si/sau în valuta;

     " conturi pentru credite, destinate sa evidentieze creditele (în lei si/sau în valuta ) acordate de banca clientilor si din care urmeaza ca acestia sa dispuna plati;

     " conturi cu suma dobândita prin participare la licitatiile valutare, evidentiaza sume în lei sau valuta rezultate din operatiunile de vânzare/cumparare de valuta sau lei pe piata interbancara, ordonate de client si efectuate de banca în contul acestuia.

     2. Facilități de împrumut (de credit)

      Băncile împrumută clienților lor sume de bani pentru finanțarea afacerilor acestora. Unele bănci oferă împrumuturi atât persoanelor fizice cât si persoanelor juridice. Clientul trebuie să plătească un tarif pentru analizarea de către bancă a oportunității acordării creditului si o dobândă pentru creditul primit. Aceste tarife si dobânzi reprezintă un venit pentru bancă.

     3. Servicii privind transferul fondurilor

     Băncile furnizează si servicii privind plățile prin transferul fondurilor (atăt electronic cât si prin instrumente de plată), în numele si la cererea clienților lor. Banca percepe un comision pentru acest serviciu, comision a cărui mărime variază în funcție de valoarea sumei si tehnica de transfer a banilor.

     Acest comision aduce un venit băncii.

      Majoritatea persoanelor juridice folosesc o parte, sau chiar toate aceste servicii, la un moment dat, la fel cum unele persoane fizice pot apela la ele, din când în când.

     II. 2. ALTE SERVICII OFERITE DE BANCI

      În afară de tipurile de conturi menționate mai sus, persoanele juridice ( si, într-o proporție mai mică sii persoanele fizice) pot avea si alte solicitări decât cele privind operațiunile de bază ale băncilor. Băncile oferă multe servicii care aduc venituri din comisioanele, spezele si tarifele percepute pentru efectuarea lor. În prezent, băncile românesti fac eforturi pentru diversificarea ofertei de produse bancare.

     1. VALUTA.

     În cazul călătoriilor în străinătate, sunt necesare si mici cantități din moneda țării respective, pentru cheltuieli imediate, desi, este mai sigur pentru turisti să folosească cecuri de călătorie sau instrumente de plată asemănătoare, în loc să poarte asupra lor valută în numerar. Băncile pot asigura clienților posibilitatea de a procura majoritatea valutelor țărilor lumii.

      Băncile vând monedă străină (valută) la cursuri de schimb competitive si percep un comision, pentru serviciut prestat. Principalii concurenți ai bancilor, în acest domeniu, sunt casele de schimb valutar si agențiile de turism, în special din zonele de destinație ale călătoriilor de vacanță. Aceste două tipuri de organizații trebuie să-si procure, la rândul lor, monedele destinate schimbului valutar (de obicei acestea cumpărând valută de la bănci).     2. CECURILE DE CALATORIE

     Cecurile de călătorie sunt cele mai cunoscute servicii bancare oferite persoanelor care călătoresc. Cecurile pot fi folosite ca atare, pentru plata bunurilor si servicilor, în toate țările lumi sau pot fi schimbate, oricând, în numerar.

     Un cec de călătorie cuprinde promisiunea unei bănci (sau a unei organizații cu o reputație similară) de a plăti o sumă de bani oricărei persoane ce posedă fila de cec de la persoana în numele căreia a fost emis cecul. Cecurile de călătorie se pot procura de la orice bancă. Până de curând, majoritatea băncilor emiteau propriile cecuri de călătorie. În prezent cele mai multe bănci au încheiat acorduri de a emite cecurile uneia dintre cele mai mari companii internaționale de cecuri de călătorii.

     3. PLATI PRIVIND DERULAREA CHELTUIELILOR GUVERNAMENTALE

      Băncile efectuează plăți si în numele guvernului, în special cele privind finanțarea unor proiecte de investiții de stat. Spre exemplu, statul poate finanța, construcția unei noi scoli sau a unui spital. Companiile de construcții vor primi banii aferenți lucrărilor efectuate si finanțate din fondurile statului, prin intermediul băncilor.     4. ÎNCASAREA TAXELOR SI AMENZILOR

      Persoanele care trebuie să plătească taxe sau amenzi pot folosi sistemul bancar, pentru plata sumelor datorate diferitelor instituții sau chiar statului.

     5. CONSEMNAREA DE DEPOZITE

     La bănci se pot constitui sume în depozit, cu un rol de garanție, care sunt păstrate pe perioada soluționării unor diferende judiciare sau a altor cauze.

     6. SERVICII DE EXECUTOR TESTAMENTAR

     Unele bănci oferă clienților acest tip de serviciu specializat, legat de mostenirile si proprietățile clienților decedați. Băncile tratează rezolvarea acestor probleme cu autoritățilr administrative, în numele si la cererea urmasilor sau a beneficiarilor respectivei proprietăți. Pentru aceste servicii, banca percepe un comision, în funcție de valoarea proprietății.

     7. CASETE PENTRU PASTRAREA VALORILOR

     Clienții unei bănci pot folosi seifurile acesteia pentru păstrarea unor valori. Serviciul se numeste casete pentru păstrarea valorilor, băncile percepând în schimb un comision.

     În baza acestui serviciu, clienții îsi pot lăsa spre păstrare articole de valoare, cutii închise, testamente sau alte documente importante. Banca emite o chitanță pentru bunurile lăsate în păstrare, asumându-si, astfel, răspunderea asupra acestora.

     8. SEIFURILE

     Acest tip de serviciu, la fel ca si casetele de valori, implică folosirea unor spații special amenajate care aparțin băncii. Clientului i se pune la dispoziție un seif, accesul la seif fiind sub un dublu control, banca păstrând o cheie si clientul cealaltă. Accesul la seif poate avea loc oricând în timpul orelor de program ale băncii, timp în care clientul poate retrage sau depune orice obiecte sau documente.

     9. BANCA LA DOMICILIU

     Această sintagmă este un termen nou, utilizat în practica bancară contemporană si se referă la posibilitatea băncilor de a oferi clienților serviciul bancar la domiciliu sau prin telefon. Folsind metode electronice, clienții au acces la conturile lor fără să-si părăsească domiciliul. Mai există alte câteva servici pe care băncile occidentale le pot oferi clienților lor.

     10. DEPUNERILE PENTRU O NOAPTE

     Această facilitate este oferită acelor clienți care doresc să depoziteze fonduri, în timpul când banca este închisă. Cei care apelează cel mai des la acest serviciu sunt gestionarii si casierii magazinelor, care doresc să-si depoziteze,pentru siguranță, încasările zilnice la bancă. În general, sunt două metode de administrare a depozitului.

     Banca poate să deschidă depozitul în absența clientului ( după verificarea sumelor aduse) si apoi să crediteze contul clientului. În a doua variantă, clientul adună banii destinați depozitării peste noapte urmând să-i verse cu regularitate sau la anumite perioade de timp. Pentru astfel de operațiuni, băncile au spații special amenajate si, binențeles, percep un comision.

     11. EUROCECURILE

     O carte de credit Eurocec permite clientului sa schimbe cecul în numerar, la bancile afiliate la sistemul Eurocec, din orice tara din Europa. Avantajul utilizarii eurocecurilor, comparativ cu folosirea cecurilor de calatorie este dat de faptul ca, în limita unei anumite sume (de exemplu 200 $), clientul nu trbuie să achite în prealabil contravaloarea acestora. Valoarea cecurilor este debitată în contul clientului, în momentul transmiterii lor la banca emitentă. Cărțile de credit Eurocec sunt folosite cu sisteme de identificare speciale.

     12. ASIGURAREA DE CALATORIE

     E bine ca toți cei care călătoresc în străinătate să fie sfătuiți ca înainte de începerea călătoriei să fie asigurați pe timpul acesteia, recurgând în acest sens la " asigurarea de călătorie ". De regulă, băncile oferă un pachet standard prin care asigură clientul împotriva principalelor riscuri de călătorie contra plății unei prime de asigurare. Principalul risc, acoperit prin aceste asigurări, este cel privind asistența medicală, în puține țări străine având acces direct la un tratament de urgență gratuit.

     Asigurarea de călătorie permite rambursarea sumelor cheltuite, desi poate exista o limită maximă a sumei recuperabile. Țările din Uniunea Europeană au încheiat acorduri reciproce cu privire la asigurarea asistenței medicale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.