Servicii pentru public biblioteca nationala

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.77

nivel: Facultate

In timpul vizitelor la Bibloteca Aacdemiei Romane, ni s-a facut o scurta prezentare a istoricului Bibliotecii Academiei, in urma careia Biblioteca Academiei Romane nu este o biblioteca de imprumut. In mod exceptional se pot imprumuta publicatii numai pe baza unei aprobari speciale.Infiintata la 6 august 1867, un an dupa fondarea Societatii Academice Romane, Biblioteca Academiei Romane a avut dint[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Servicii pentru public biblioteca nationala

In timpul vizitelor la Bibloteca Aacdemiei Romane, ni s-a facut o scurta prezentare a istoricului Bibliotecii Academiei, in urma careia Biblioteca Academiei Romane nu este o biblioteca de imprumut. In mod exceptional se pot imprumuta publicatii numai pe baza unei aprobari speciale.Infiintata la 6 august 1867, un an dupa fondarea Societatii Academice Romane, Biblioteca Academiei Romane a avut dintru inceput misiunea de a aduna si conserva in colectiile sale fondul national de manuscrise si tiparituri, ilustrand istoria si cultura romaneasca, precum si istoria si civilizatia universala.

Biblioteca nationala, colectiile sale au o structura enciclopedica, incepand cu cele mai vechi texte in limba romana sau in limbile de cancelarie si cult care au circulat in interioriul spatiului romanesc, pana la ultimele publicatii de orice tip si pe orice suport. Biblioteca Academiei Romane este ctitoria mai multor generatii de carturari care, prin donatii si o intensa politica de achizitii, au contribuit la propasirea ei. Beneficiara a depozitului Legal din 1885, are in atributiile sale publicarea bibliografiei retrospective a cartii si periodicelor romanesti, precum si a unor bibliografii speciale, cum ar fi Bibliografia Mihai Eminescu sau Bibliografia Razboiului de Independenta, servind documentarea si cercetarea asupra stiintei si culturii romane.

Fondurile sale se cifreaza la peste 10 milioane de unitati, dintre care 3.600.000 monografii si 5.300.000 publicatii seriale.
Colectiile speciale, aflate in patrimoniul Bibliotecii Academiei Romane, ii asigura acesteia un loc de frunte printre institutiile de acest fel din Romania. Dintre ele, colectia de manuscrise este cea mai bogata din tara, iar colectiile Cabinetului de Stampe, cele ale Cabinetului de Numismatica, Cabinetului de Muzica si Cabinetului de Harti sunt adevarate puncte de referinta in domeniu.

Biblioteca Academiei efectueaza schimburi de publicatii cu alte academii, institutii stiintifice, de invatamant superior si biblioteci din strainatate si coordoneaza activitatea schimbului de publicatii a altor unitati ale Academiei Romane, fiind in acelasi timp nucleul unei vaste retele formata din bibliotecile filialelor Academiei Romane si ale institutelor de cercetare ale acesteia De asemenea, Biblioteca Academiei Romane este biblioteca depozitara a publicatiilor ONU.

Pentru mentinerea la zi a colectiilor sale si pentru a raspunde necesitatilor unei biblioteci moderne, Biblioteca Academiei Romane si-a axat politica de achizitii a publicatiilor straine nu numai pe achizitii directe ci, in primul rand, pe schimbul international. In acelasi timp, legatele si donatiile unor mari personalitati au constituit o importanta sursa de imbogatire a fondurilor bibliotecii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.