Servicii pentru populatie

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.86

nivel: Facultate

Dezvoltarea serviciilor pentru populatie reprezinta o trasatura a majoritatii tarilor avansate din punct de vedere economic, serviciile detinand o pondere intre 35-55% din consumul final privat cu tendinta de crestere manifestata pe parcursul ultimelor trei decenii. Tarile est-euponene inregistreaza o pondere mai scazuta atat din considerente ce tin de nivelul de dezvoltare economica cat si datori[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Servicii pentru populatie

Dezvoltarea serviciilor pentru populatie reprezinta o trasatura a majoritatii tarilor avansate din punct de vedere economic, serviciile detinand o pondere intre 35-55% din consumul final privat cu tendinta de crestere manifestata pe parcursul ultimelor trei decenii. Tarile est-euponene inregistreaza o pondere mai scazuta atat din considerente ce tin de nivelul de dezvoltare economica cat si datorita unei conceptii diferite cu privire la capacitatea serviciilor de a satisface trebuintele.

Comparatia datelor statistice sufera insa datorita unor neconcordante de ordin metodologic, motiv pentru care se apeleaza la indicatorul "consum largit de servicii", adica volumul valoric al serviciilor comerciale (platite de populatie), al celor finantate de la bugetul public precum si prestatia comerciala (apreciata la 30% din cifra de afaceri a comertului cu amanuntul).

Serviciile pentru populatie, dupa Minciu [1] pot fi clasificate dupa cum urmeaza:Dupa natura relatiilor economice si financiare ce intervin intre prestator si beneficiar:servicii comerciale, platite de populatie (reparatii, transporturi, posta, telecomunicatii, turism, spalatorie si curatatorie, coafura);servicii oferite cu titlu gratuit, finantarea lor realizandu-se pe cale publica din bugetul de stat (invatamant, cultura, sanatate, ordine publica, aparare).

Dupa caracterul beneficiarului:servicii personale (individuale);
servicii colective (utilitati de ordin public).Serviciile personale sunt vandute pe piata consumatorului individual sau gospodariei, contra unui pret, indiferent de sursa de finantare, care poate fi privata sau publica (daca cheltuielile beneficiarului sunt ulterior rambursate printr-un regim de asigurari sociale).

La randul lor, serviciile personale (individuale) pot fi:servicii care privesc in general bunurile:servicii cu caracter locativ ( de ex. inchirieri de locuinte sau de diverse bunuri);servicii de reparatii si intretinere (de ex. reparatii aparate de uz casnic, curatatoriile chimice);servicii cu efect direct asupra persoanei:servicii cu efect asimilabil investitiei in capitalul uman (invatamant, sanatate);servicii asimilabile consumului: transporturi, telecomunicatii, turism.

Serviciile colective (utilitatile de ordin public) inglobeaza toate prestatiile in furnizarea carora participa statul fie prin aport financiar fie definind conditiile in care sunt oferite. Ele sunt oferite cu titlu gratuit sau contra unei plati, insa aceasta nu acopera decat o parte a cheltuielilor pe care le presupune prestarea lor si pot fi:servicii personalizate (individuale): transport, telecomunicatii, invatamant, sanatate;servicii destinate colectivitatii in ansamblul sau: aparare, protectia mediului, servicii culturale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.