Servicii internationale

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Dezvoltarea fara precedent a sectorului serviciilor constituie o trasatura a evolutiei majoritatii tarilor lumii. Cresterea ponderii si importantei acestora in schimburile economice internationale a determinat preocupari sporite in definirea comertului international cu servicii. In randul acestora se desprinde decizia de a negocia problema serviciilor sub auspiciile GATT.

Eforturile[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Servicii internationale

Dezvoltarea fara precedent a sectorului serviciilor constituie o trasatura a evolutiei majoritatii tarilor lumii. Cresterea ponderii si importantei acestora in schimburile economice internationale a determinat preocupari sporite in definirea comertului international cu servicii. In randul acestora se desprinde decizia de a negocia problema serviciilor sub auspiciile GATT.

Eforturile s-au concentrat intai in directia termenilor de comert si import de servicii, adica de vanzari si cumparari ce depasesc efectiv frontiera vamala a tarii. [1]Insa in multe situatii vanzarea sau cumpararea serviciilor in strainatate presupune deplasarea in acest scop a producatorilor, deci miscarea factorilor de productie si in principal a muncii si a capitalului sau alteori a consumatorilor.

Tot in acelasi sens larg este definit comertul international cu servicii si de catre GATS (General Agrement on Trade in Services) prin institutionalizarea urmatoarelor modalitati de livrare a serviciilor in schimburile comerciale internationale:Transfrontiere (cross-border supply) - este vorba de servicii transferabile;Consumul in strainatate (consumption abroad) - exemplul clasic fiind turismul international;
Prezenta comerciala (commercial presence) - prezenta in strainatate a persoanelor juridice pentru furnizarea serviciilor;

Prezenta persoanelor fizice (presence of natural person) in strainatate ca furnizori de servicii.Dupa acelasi criteriu, al modalitatilor de furnizare, serviciile internationale pot fi [3]:servicii factor, care se refera la veniturile provenite din miscarea peste granita a factorilor de productie (ex: veniturile din investitii, redevente si venituri din munca);servicii non-factor sau comercializabile care includ trei categorii: transporturi; calatorii (turism); alte servicii (servicii de comunicare, financiare, asigurari non-marfare, reparatii, servicii culturale, leasing, consultanta, servicii informatice, constructii si inginerie, redevente si venituri din licente).

In tranzactiile internationale cu servicii, cea mai activa componenta a fost grupa "alte servicii", cu diferente semnificative de la o tara la alta si de la o regiune la alta. Conform datelor statistice, tarile dezvoltate sunt in mai mare masura exportatori si importatori de servicii decat de marfuri, in timp ce tarile in dezvoltare inregistreaza in comertul cu servicii, un ritm de crestere mai inalt decat a tarilor dezvoltate (datorat in special tarilor din Asia de Sud-Est). Dinamica exporturilor si importurilor de servicii comerciale din Asia nu a modificat locul ocupat de aceste tari pe piata bunurilor materiale, mai important decat cel ce le revine pe piata mondiala a serviciilor. [4]

In cadrul comertului international cu servicii se remarca o puternica tendinta de concentrare. Astfel un numar restrans de tari (15 in anul 1994, de exemplu) detin o pondere majoritara in comertul cu servicii (circa 70%, in anul 1994). Atat la export cat si la import, primele locuri sunt ocupate de tari membre OECD si tari recent industrializate din Asia (SUA, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Belgia-Luxemburg, Olanda, Spania, Japonia, Republica Coreea, Singapore, Thailanda).

In ceea ce priveste structura comertului cu servicii:
la export, pentru tarile dezvoltate, principala sursa de venit o reprezinta grupa alte servicii si venituri, iar pentru tarile in dezvoltare, grupa calatorii (indeosebi turism international);la import, atat pentru tarile dezvoltate cat si in dezvoltare, predomina grupa alte servicii si venituri.

3.2. Principalele grupe de servicii internationale
Serviciile de telecomunicatii cuprind acele servicii care permit transmiterea electronica a sunetelor, imaginilor si informatiilor dintr-un punct in care sunt emise spre un alt punct in care sunt receptionate pentru a fi utilizate sau difuzate. Aceste servicii participa cu 1,5% pana la 2,8% la formarea PIB si cuprinde:
servicii de telecomunicatii de baza sau clasice: telefonie, telegrafie, telex.

Servicii cu valoare adaugata sau ameliorate: servicii pentru transmiterea informatiilor, telecomunicatii mobile, activitati care utilizeaza modalitati moderne de accesare a retelelor clasice(cartelele telefonoce) sau cu functionalitate complexa (teleconferintele,videoconferintele, etc.), adica "acele servicii care implica utilizarea calculatorului pentru a prezenta, prelucra, modifica aspectul analog si continutul informatiei transmise de un abonat sau stat care furnizeaza unui abonat informatii aditionale, diferit organizate sau structurate de cele pe care le-ar fi obtinut prin contactul direct cu stocul de informatii" (Computer Inquiry II, Federal Commmunications, Washington, 1980).Nomenclatorul serviciilor de telecomunicatii cu valoare adaugata este in continua diversificare si ponderea lor in cadrul sectorului telecomunicatiilor, reflecta gradul de dezvoltare al acestuia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.